Zalai levéltáros beszéde Tüttőssy László zalaegerszegi emléktáblájának avatásán

2023.12.19.
2023. december 18-án délelőtt Zalaegerszegen felavatták Tüttőssy László táblabíró emléktábláját, Szabolcs Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrász alkotását.

A rendezvényen dr. Káldi Dávid, a terület önkormányzati képviselője mondott köszöntőbeszédet, majd dr. Kulcsár Bálint levéltáros, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának munkatársa levéltári források alapján mutatta be a Zalaegerszegen felnevelkedett, 1824-ben Kerettyén, 78 éves korában elhunyt táblabíró életútját. Tüttőssy László 1822. évi végrendeletében 12.000 forintos alapítványt tett a zalaegerszegi ispotály (ispita) javára, melynek alapján egy kápláni állást létesítettek. A gyámoltalan és elaggott szegények gondozását és ápolását biztosító ispotály káplánjának feladataként határozta meg a végrendelet a betegek látogatását és vigasztalását is. A táblabíró tiszteletére a város 1903-ban utcát nevezett el.

Az avatáson részt vett Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere és dr. Szigethy István, az emléktábla létesítésének kezdeményezője, továbbá megjelentek az emléktáblának helyet biztosító MBH Bank, valamint a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Göcseji Múzeum és a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltára képviselői is.

Az eseményről beszámoló sajtótudósítások:

Zalai Hírlap: Felavatták Tüttőssy László emléktábláját Zalaegerszegen

Egerszegi Hírek: Felavatták Tüttössy László emléktábláját

ZalaMédia: Emléktábla és helyes utcanév

Képgaléria Zalaegerszeg város honlapján

 

Utolsó frissítés:

2024.01.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges