Sajtótájékoztató a levéltár 2015. évi eredményeiről és 2016. évi terveiről

2016.01.22.
2016. január 21-én, Magyar Kultúra Napja „előestéjén” immár 16. alkalommal került sor Zalaegerszegen a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára hagyományos évértékelő sajtótájékoztatójára.

A helyi média képviseletében a „Zalai Hírlap” című megyei napilap, a „Zalaegerszeg” városi hetilap, valamint a Zalaegerszegi Televízió munkatársai vettek részt a rendezvényen. Az intézmény 2015. évi szakmai és tudományos-közművelődési munkájának eredményeit Káli Csaba igazgatóhelyettes összegezte. Szólt az irattár-ellenőrzésekről és az iratgyarapodásról, ismertette az iratrendezés, selejtezés és segédletkészítés, valamint adatbázis-építés terén végzett munkát. A 2015-ben megjelent kiadványok számbavétele mellett bemutatta a Hertelendy család (Deák Ferenc ősei) - elmúlt évben, antikváriumban vásárolt - periratainak vaskos kötetét is.

A levéltár „Zalai Gyűjtemény” című kiadványsorozatának 79. köteteként megjelent, „Választási küzdelmek a reformkori Zala megyében” című könyvet dr. Gyimesi Endre, az intézmény nyugalmazott címzetes igazgatója mutatta be. A Dr. Hermann Róbert hadtörténész és Molnár András levéltár-igazgató által sajtó alá rendezett dokumentumkötet az 1834 és 1847 közötti Zala megyei országgyűlési követválasztásokra és vármegyei tisztújításokra vonatkozó, közel három évtized alatt összegyűjtött, mindeddig kiadatlan hivatali és magániratokat közli, köztük a császári titkosrendőrség besúgóinak jelentéseit.

 

A sajtótájékoztató zárásaként Molnár András levéltár-igazgató beszélt a levéltár 2016. évi tudományos és közművelődési terveiről, kiemelve az MNL központi kutatási programjaiban való zalai részvételt, a Zalaegerszegen ez év őszén rendezendő két tudományos konferenciát, valamint a pályázati és önkormányzati támogatással kiadni szándékozott négy kötetet.

Hivatkozások:

Számot adott sokrétű munkájáról a Zala Megyei Levéltár - Zalai Hírlap Online beszámoló

Tikosrendőri jelentések a reformkorból - ZalaMédia Online tudósítás

Évértékelő - ZTV online tudósítás

 Információk a bemutatott kötetről

 

Utolsó frissítés:

2016.04.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges