Levéltári munkatársak előadásai Göcsej történetéről

2021.07.22.
Az V. Göcseji Dombérozó elnevezésű, 2021. július 9. és 18. között megtartott kulturális rendezvénysorozat programjaiként a résztvevők a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltára két munkatársának – Bekő Tamás levéltáros asszisztens és dr. Kulcsár Bálint levéltáros – Göcsej történetével kapcsolatos tudományos ismeretterjesztő előadásait is meghallgathatták.

Bekő Tamás 2021. július 10-én Nován „Vadregényes Girgácia. A göcseji ember kapcsolata a természettel” címmel a zalai dombvidék természeti adottságairól és lakóinak az élővilághoz fűződő viszonyáról tartott vetítéssel egybekötött előadást. A történelmi-néprajzi ihletésű beszámoló fő témaköre a 19–20. századi falusi erdőélés, erdőgazdálkodás és az erdei haszonvételek (pl. gyűjtögetés, madarászati és vadászati módszerek, szokások) ismertetése volt. Prezentációja elsősorban az MNL Zala Megyei Levéltárának forrásdokumentumaira, illetve a Göcseji Múzeum archív fotóanyagára épült. (Az előadás egyúttal a XXXII. Göcseji Aratónapokhoz is kapcsolódott.)


Dr. Kulcsár Bálint 2021. július 15-én Becsvölgyén „18-19. századi életképek a göcseji szegek társadalmából” című előadásában a Belső-Göcsejben elhelyezkedő szeges települések sajátos világára vonatkozó írott források segítségével nyújtott rövid betekintést a helyi társadalom históriájába. Az érdeklődők a lakosság 1848 előtti jogállásáról, valamint a gazdálkodás, a birtokviszonyok, a hitélet, a művelődési viszonyok és a bűnesetek témájáról is hallhattak egy-egy jellegzetes vagy érdekes levéltári forrás alapján. A látogatók a barabásszegi turista-pihenőhely és annak nagy hársfája által biztosított hangulatos környezetben, Magai Ágota és szervezőtársai szíves vendéglátása mellett vehettek részt az eseményen.

 

Utolsó frissítés:

2021.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges