A legidősebb zalai kutató köszöntése

2019.07.29.

Buza Sándor, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Megyei Levéltárának hűséges, rendszeres látogatója évtizedek óta kutatja családja történetét. A számára alapvető családtörténet-kutatást helytörténeti (elsősorban Söjtör) és oktatástörténeti kutatásokkal is kiegészítette.

A Zala Megyei Levéltár munkatársai 2019. július 24-én, a héten betöltött 95. születésnapja alkalmából a helyi sajtó jelenlétében emléklappal és könyvajándékkal köszöntötték a levéltár kutatóinak doyenjét. A levéltárosok és a sajtó képviselői belelapozhattak a családja történetét feldolgozó, magánhasználatra készült, Apáink históriája című kiadványba is.

A Buza Sándor által az elmúlt másfél évtizedben kutatott iratanyagok és forrástípusok széles kört ölelnek fel, s jól mutatják azokat lehetőségeket, amelyek a levéltárakban a családtörténet és a helytörténet kutatói által rendelkezésre állnak. Az általa kutatott anyagok között az alapvetőnek számító 18–20. századi felekezeti és állami anyakönyvek mellett találhatunk dualizmus kori törvényhatósági bizottsági iratokat, két világháború közötti járási főszolgabírói iratokat, második világháború utáni járási tanácsi anyagokat, 20. századi községi képviselő-testületi és tanácsi jegyzőkönyveket, körjegyzőségi iratokat, 18–19. századi adóösszeírásokat, 20. századi mezőgazdasági statisztikákat és gazdacímtárakat, ipartestületi iratokat, térképeket és telekjegyzőkönyveket, földhivatali iratokat, elemi és polgári iskolai, valamint gimnáziumi anyakönyveket és iratokat, tanfelügyelőségi iratanyagot egyaránt.

A Zalaegerszegi Televízió tudósítása

 

Molnár András levéltár-igazgató a rendezvényen felvázolta a Magyar Nemzeti Levéltár idén induló, többéves országos családtörténeti projektjének főbb irányait is.

 

Zalai Hírlap tudósítás

ZalaMédia tudósítás

 

Utolsó frissítés:

2019.09.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges