Kulturális Örökség Napjai levéltárunkban

2020.09.11.
A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára hívja Önt vezetett épülettúrákra, valamint Új szerzeményeink c. időszaki kiállítás szakmai vezetéssel való megtekintésére 2020. szeptember 19-én (szombat) 10.00–16.00 között, levéltárunk főépületébe (8200 Veszprém, Török Ignác utca 1.).

A kiállítás a teljes nyitvatartási idő alatt egyénileg is megtekinthető.

Kérjük az érdeklődőket regisztráljanak a leveltar.veml@mnl.gov.hu címen, megjelölve, hogy melyik épülettúrán (10.00, 11.00, 13.00, 14.00) szeretnének részt venni és/vagy a kiállítást vezetéssel megtekinteni!

A járványügyi helyzetre tekintettel az épületen belül szájmaszk viselése, a kihelyezett kézfertőtlenítő használata, valamint a szociális távolság megtartása kötelező!

A rendezvényen kép- és hangfelvétel készülhet.

A belépés díjtalan!

A zárt ajtókon túl…
Kulturális Örökség Napjai az MNL Veszprém Megyei Levéltárában

A Kulturális Örökség Napjai az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelyet immár ötven országban rendeznek meg évről évre. A Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz levéltárunk ebben az évben is csatlakozott.

2020. szeptember 19-én, szombaton egy érdekes időszaki kiállítással, és különleges épülettúrákkal készültünk a Kulturális Örökség Napjaira. A 10, 11 és 13 órakor megtartott épülettúráinkra sok érdeklődő eljött. Az épülettúrák a kiállítóterünkben megtekinthető új, időszaki kiállításunk szakmai vezetésével indultak. Az Új szerzeményeink címet viselő időszaki kiállítás szakmai bemutatását Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros, – a kiállítás kurátora – a magániratok gyűjtésével megbízott gyűjtőköri referens tartotta, aki az elmúlt évek levéltári magániratok gyarapodásából válogatott forrásokat, különböző érdekes irattípusokat az időszaki kiállítás anyagához.

A kiállítás szakmai bemutatása után kisebb csoportokban Boross István igazgató úr és Nagy Balázs Vince főlevéltáros vezetésével az épülettel, az épület katonai múltjával (az egykori Jutasi Altisztképző Intézet) és a levéltár kincseivel ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az épülettúrán a levéltár dísztermét, az 1782-ben készített vármegyei levéltári szekrényt, a levéltár modern oktatótermét, a 19. században készített hiteleshelyi szekrényt, a Jutasi Altisztképző múltjáról készített állandó kiállításunkat, a kutatószolgálatot, a rendezőszobákat, raktárakat, sőt még az igazgatói irodában elhelyezett 19. század első felében készített Veszprém város levéltári szekrényét is megtekinthették az érdeklődők. A különböző terekbe, szobákba, raktárakba kihelyeztünk pár értékes és érdekes forrást, levéltári dokumentumot, amelyek bemutatására is sor került. A túra a levéltár udvarán fejeződött be, ahol R. Kiss Lenke Mementó c. alkotását, illetve az egykori Altisztképző homlokzatán a vezérszobrokat tekintettük meg.

Reméljük, hogy mindenki, aki ezen a napon ellátogatott hozzánk, pozitív élményekkel és a levéltárról kapott érdekes információkkal gazdagodott.

A Kulturális Örökség Napjain készült fotókat megtekinthetik a Galériák menüpontban vagy az alábbi linkre kattintva:
https://mnl.gov.hu/mnl/veml/galeria/kulturalis_orokseg_napjai_leveltarunkban_0

A Kulturális Örökség Napjairól a Veszprém TV is tudósított Híradás című műsorában:

Utolsó frissítés:

2020.10.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges