Az elveszett levéltári pecsét nyomában a Múzeumok Éjszakáján

2023.07.04.
Az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára különleges levéltár-pedagógiai programként egy nyomozós játékot (szabadulószobát) valósított meg azzal a céllal, hogy játékos, interaktív formában, izgalmas, érdekes és ismeretterjesztő feladatok által megismertesse, és közel hozza Veszprém város történetét az érdeklődőkhöz.

A feladatok levéltári forrásokra épülnek, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők a történeti értékű, eredeti levéltári dokumentumokat megismerhessék. A projekt közösségépítő és ismeretszerző karaktere mellett minőségi időtöltésre is alkalmat kínál minden korosztálynak.

A szabadulószoba helyszíne a levéltár díszterme, az oktatóterem és a hiteleshelyi szoba. A díszteremben az 1782. évi vármegyei levéltári műemlékszekrény, a hiteleshelyi szobában a 19. század elején készült hiteleshelyi szekrénysor kalligrafikus feliratokkal ellátott fiókjai, az oktatóteremben pedig egy digitális tábla segíti a játékosokat a feladatok megoldásában.

2023. június 24-én a Múzeumok Éjszakája országos programsorozathoz a levéltár „Az elveszett pecsét nyomában” című szabadulós játékkal csatlakozott. A levéltár munkatársai előzetes bejelentkezés alapján fogadták az érkező csoportokat. A játék teljesítésére összesen 60 perc állt rendelkezésre.

A délelőtti időpontokra három, míg délután négy csoport érkezett, mindenki nagy izgalommal és lelkesedéssel vetette bele magát a játékos, szórakoztató feladatok és rejtvények megoldásába. A vegyes korosztályú és érdeklődési körű csapatok mindegyike sikeresen, élményekkel, tapasztalatokkal, valamint új információkkal gazdagodva távozhatott a levéltárból, mivel a feladatok teljesítése mellett a program történelmi időutazásra is lehetőséget nyújtott.

A program a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány támogatásával a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó Minipályázatok segítségével valósult meg.

 

Utolsó frissítés:

2023.07.05.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges