Jelenlegi hely

Nemeskolta község pecsétje

2021.02.26.

 

Nemeskolta község pecsétje


A közelmúltban jött egy érdekes levél az e-Documenta projekt felelősének. Ebben egy Vas megyei községnek, a honlapunkon is említett Koltának egy tárgyi emlékére hívta fel a figyelmet a levélíró.


A bélyegző minden bizonnyal 1871. és 1907. között készült, tehát az 1871:XVIII. tc. (a községek rendezéséről) és a községnevek törzskönyvezésének befejezéséig volt használatban. Az 1907. évi rendeletben előírt "Vas Vármegye" kifejezés hiányzik a köriratából. Valószínű, hogy a község több pecsétet is használt, hiszen a jogszabály pozitív vésetű pecsétnyomót írt elő. Az iratokra a negatív - a régebben használt viaszpecsétekehez tervezett - pecsétnyomókat az új, bélyegzőfestékes világban úgy alkalmazták, hogy a befestékezett, majd tisztára törölt pecsétmező bevésett mélyedéseiben megült tinta került rá a papírra. Ugyanúgy, mint a magasnyomású nyomdatechnika esetében. A mellékelt községi bizonyítvány egyik bizonyítéka a használatának.
A Documenta Pannonica projekt szempontjából máskülönben is értékes ez az információ. Azt jelzi, hogy van értelme a munkánknak, a felhasználók használják és gyarapítják a projekt által feltárt értékeket.
Nagy kíváncsisággal várjuk és örömmel fogadjuk a felhasználói kérdéseket, visszajelzéseket, minden apró momentumnak lehet valami újdonságértéke.
Köszönjük Győri Zsolt gyűjtő értékes munkáját!

Kóta Péter

.
 

Utolsó frissítés:

2021.02.26.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges