LEVELEK A MÚLTBÓL | 2024. április

2024.04.22.

Jávor Pál szombathelyi évei

Szombathelyen újra és újra felvetődik a kérdés, hogy igaz-e az a városi legenda, miszerint Jávor Pál itt érettségizett. A Vasvármegye 1936. május 24-i számában a témához kapcsolódóan az alábbi tudósítás olvasható: „Feszült várakozás ülte meg a nézőteret, ahol frenetikus tapsorkán csattant fel, amikor a „Három sárkány” c. előadás első felvonásának második képében kilépett a reflektorfénybe Jávor Pál. Percekig ünnepelték. És ebből a taps fergetegből ki kellett éreznie, hogy az ünneplés nemcsak a Nemzeti Színház művészének, a legjobb magyar filmszínésznek, hanem annak a kis gimnazista gyereknek, Jerman Palinak is szól, aki évekig a Premontrei Gimnázium diákja volt…”[1]

Jávor önéletrajzában ugyanakkor ezt olvashatjuk: „1902-ben Aradon születtem és 1919-ben miután a város Románia része lett, kiutasíttattam magamat az országból, mert Dániába kívántam utazni, de mivel vasúti jegyemet Budapesten érvénytelenítették, a városban maradtam. Nem sokkal később jelentkeztem az Országos Színművészeti Akadémiára, ahová fel is vettek.”[2] Ezek után nem meglepő, ha a Jermann Pál néven született fiút, aki 1920-ban lett 18 éves, egyetlen korabeli szombathelyi érettségi matrikulában sem lehetséges megtalálni. A legendákról ugyanakkor tudjuk, hogy ha szó szerint nem is bizonyulnak igaznak, de tartalmazhatnak valós elemeket. Így van ez Jávor Pál esetében is, akinek gondviselőjét idősebb Jermann Pált 1907-ben a szombathelyi Földmívelők Gazdasági Egyesülete pénztárnokának választották meg és családjával e miatt költözött Szombathelyre.[3] A kis Jermann Pali az elemi iskola elvégzése után 1912 szeptemberében az akkor induló Szombathelyi Főreáliskola, (a későbbi Faludi Ferenc Gimnázium) első osztályosa lett.[4] A család 1914-ben költözött vissza Aradra. Több mint érdekesség, hogy a Jermann család 1908-ban a Faludi Ferenc (ma Petőfi Sándor) utca 33. számú házban épp azt a földszinti lakást bérelte, ahol két évtizeddel később már Pável Ágoston lakott. Jermannék hajdani lakásának falán napjainkban emléktábla hirdeti, hogy ide járt kosztolni az iskolás Weöres Sanyika. További kutatások derítették ki, hogy az épületet Brandstein István kéményseprő mester, Vukán György (1941–2013) anyai nagyapja építtette. A zongoraművész egy életút-interjúban mesélte el a nagyapjától hallott sztorit, amely szerint a kisdiák Weöres Sanyika nagyszájú gyerek volt és az egyik ebéd alkalmával kritikusan megjegyezte: „Inci néni ez a leves nem valami jól sikerült!”  Benkő Irén, Pável felesége erre válaszul az „ez viszont sikerült” szavakkal lehúzott neki egy pofont.  Vukán, később egy filmforgatáson meg is kérdezte erről az esetről Weöres Sándort, aki „Hát lehet ezt elfelejteni?” szavakkal vallotta be, hogy bizony emlékszik a pofonra.

Kultúrtörténeti kuriózum, hogy négy híres személyiség, Jávor Pál, Pável Ágoston, Weöres Sándor és Vukán György életéhez is egyazon szombathelyi ház köthető.[1]             Vasvármegye, 1936. máj. 24. 3. p.

[2]             Jávor Pál: Egy színész elmondja. Bp. 1987. 18. p.

[3]             HU-MNL-VaML-V.173.c. I. 2685/1914.

[4]             HU-MNL-VaML-VIII.54. 25. köt.

Feiszt György


Jávor Pál
(Fortepan 17848 / Kotnyek Antal)


Jerman Pál illetősége
(HU-MNL-VaML-VIII.54. 25. köt.)


Jerman Pál iskolai bizonyítványa
(HU-MNL-VaML-VIII.54. 25. köt.)


Petőfi Sándor utca 33.
(Fotó: Feiszt György)


Emléktábla a Petőfi Sándor utca 33. falán
(Fotó: Feiszt György)

Utolsó frissítés:

2024.05.03.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges