Levelek a múltból (2018. április)

2018.04.05.

Április bolondja!

Április 1-je, a „bolondok napja” évszázadok óta a tréfás beugratások időszaka. A lóvá tett, rászedett személyt „április bolondja” névvel szokták illetni, a jól sikerült tréfát rendszerint nagy nevetés követi. Április 1-jén általában mindenkinek elnézik, ha bolondozni támad kedve, akár kisebb vicceket, akár tudatosan kitervelt komolyabb beugratásokat eszel ki.

A szokás Európa legtöbb országában, francia, olasz, német, angol nyelvterületen egyaránt elterjedt, de pontos eredete nem ismert. Egyesek egy kelta népszokásra, a tavasz kezdetének vidám megünneplésére vezetik vissza, más források IX. Károly (1550–1574) francia király 1564. évi rendeletétől eredeztetik, amely az új év kezdetét a korábbi április 1-jéről január 1-jére helyeztette át. Vannak olyan magyarázatok is, hogy a változékony, bolondos, szeszélyes áprilisi időjárás szolgált mintául az emberek közötti mókázáshoz. Az áprilisi tréfa szokása Magyarországon is több évszázada ismert, és mindenkor a gyermekek körében számított igazán népszerűnek, amint ezt az alábbi, 1865-ből származó Vas vármegyei forrás is bizonyítja. A Kőszeghez közeli Rőt (ma: Rattersdorf, Ausztria) településen lezajlott eset szokásos bolondozásként indult, de a csínytevés nem jól sült el, így végül egyik résztvevő félnek sem támadt nevethetnékje. Renner István 1865. április 2-án kelt, főszolgabíróhoz címzett feljelentő leveléből kiderül, hogy 12 éves leánya, Terézia, egy április 1-jei „pajkosság” miatt pórul járt, ugyanis súlyos verésben részesült a helybeli tanítótól. A felháborodott apa orvosi látleletet is csatolt beadványához, amely bizonyította, hogy a magáról megfeledkezett tanerő, Supper József, valóban tettlegesen bántalmazta a gyermeket. A levélből kiderül, hogy a leánya érdekében felszólaló édesapa is kapott egy pofont a tanítótól, akiről az a hír járta, hogy „már több ízben hivatásáról megfelejtkezve a gyermekekkel ily kegyetlen, mondhatni baromi módon bánt”.

Melega Miklós

(Lelőhely: MNL Vas Megyei Levéltára. A Kőszegi kerület Kőszegi járása (al)szolgabírájának  iratai. Közigazgatási iratok. 348/1865.)


Utolsó frissítés:

2021.08.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges