Jelenlegi hely

Erzsébet királyné emlékfái Nádasdon

2020.09.11.
Az e-documenta projekt egyik legérdekesebb helyszíne a nádasdi Erzsébet-liget. A falutól pár km-re déli irányban található a 86-os főút egyik erdei mellékútjánál. A Batthyány-család körmendi uradalmának levéltárában (jelenleg Budapesten őrzik) fennmaradtak a liget létesítésének dokumentumai, amelyben részletesen vázolták az ültetendő fákat fajták szerint.
 
A tudományosan hangzó nevek a következő magyar elnevezéseket takarják:

Iuglans regia: diófa
Pinus abies: lucfenyő
Quercus pedunculata: kocsányos tölgy
Pinus strobus: simafenyő
Pinus picea: mandulafenyő
Pinus larix: vörösfenyő

Fraxinus excelsior pendula: csüngő ágú kőris Taxus baccata: tiszafa Quercus rubra americana: vörös tölgy Ebből is láthatjuk, hogy Ödön herceg és erdészei igyekeztek eleget tenni az elhunyt királyné emlékét ápoló javallatoknak, hogy az általa kedvelt, hosszú életű fajokkal népesítsék be a ligetet. Százhúsz évvel később még látható az egykor parkosított, de azóta elvadult erdőrészletből. Szerzői jogi korlátok miatt nem csatolhatunk ide képet a felsorolt fajok mindegyikéről, de néhány fa 2019. őszi állapotát be tudjuk mutatni. Ez a pár példány tanúskodik arról, milyen méretű lenne az egész liget-erdő.

Akár egy virtuális rekonstrukcióval is megpróbálkozhatnak vállalkozó kedvű, számítógépes grafikához értő érdeklődők - mert hát valóságos rekonstrukcióról alighanem inkább csak álmodozhatunk... Ha eljut(nak) hozzánk (egy vagy több) sikerült 3D rekonstrukció(k), szívesen bemutatjuk az(oka)t a MNL Vas Megyei Levéltár honlapján!













Utolsó frissítés:

2020.09.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges