Városnapi történeti visszapillantó

2024.05.24.
Az 1753-tól újratelepült város a 19. század első felében megváltotta földes terheit 1803-ban a Dessewffyektől, 1824-ben pedig a Károlyiaktól.

A Károlyi-féle örökváltság bicentenáriuma alkalmából 2024. május 17-én, a Városnapon a Jósa András Múzeummal együttműködve egy várostörténti konferencia keretében történeti visszapillantást tettünk Nyíregyháza történelmében.

Kujbusné Mecsei Éva igazgató nyitó előadásában hallhattunk az országosan is ritkaságszámba menő nyíregyházi örökváltság történetéről, hogyan jutott el a város a megváltakozásig, milyen terhet rótt ez a lakosságra. Mohácsi Endre, a Jósa András Múzeum osztályvezető főmuzeológusa a 19. század eleji Nyíregyháza közerkölcsi viszonyairól tartott színes előadást, a levéltári források alapján megtudhattuk melyek voltak a leggyakoribb kihágások és milyen büntetéssel sújtották a bűnök elkövetőit.  Kertész Tünde Fruzsina muzeológus a 19. század végi, 20. század eleji Sóstón tartott virtuális sétát. Madár Xiména művészettörténész érintve Nyíregyháza város 1924. évi centenáriumi emlékünnepségeit, az alkalomra készített kiállítását és ennek kapcsán a városi gyűjtemény kialakulásának történetét mutatta be. Bánszki Hajnalka levéltár-igazgatóhelyettes záróelőadásában pedig arról beszélt, hogy a 20. század elejéig kik foglalkoztak a város történetével, milyen körülmények között születtek meg az első történeti feldolgozások Nyíregyháza múltjáról.

A konferencia zárásaként dr. Ulrich Attila alpolgármester osztotta meg gondolatait.

Az előadásokat megelőzően került sor a bicentenáriumhoz kapcsolódó kvízjátékunk és fotópályázatunk eredményhirdetésére. A Nyíregyháza 200 – várostörténeti kvízjáték nyertese Stoll Ildikó lett, nyereménye egy Líra ajándékkártya. Az én Nyíregyházám című fotópályázat fődíját, egy McDonald’s utalványt Bertli Ábel vihette haza. A Leonardo Média Akadémia diákjai szakmai együttműködés keretében több alkalommal járták végig épületünket, raktárainkat, amelyekről több képet is készítettek. Ezek közül választották ki a levéltáros kollégák azt, amelyik megítélésük szerint a legjobban, legszebben jeleníti meg magát az épületet és kicsit magába foglalja a levéltáros létet is. A kiválasztott képeket Jakab Anita készítette, amiért egy könyvajándékot vehetett át. A kvízjátékunkat és fotópályázatainkat a Luby Társaság támogatta.

Kísérőprogramként a levéltárunk földszinti tárlóiban a következő hetekben gyűjteményünkből és a múzeum anyagából összeállított, Nyíregyháza történeti érdekességeit bemutató kamarakiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

Média:

 


 

 

Utolsó frissítés:

2024.05.24.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges