Történelmi visszapillantó térben és időben

2022.05.24.
Nyíregyháza városnapján, május 16-án számos érdeklődő jelenlétében nyílt meg a 2022. évi levéltári programsorozat. A nyitó rendezvényen a Nyíregyházát 1753-tól újjátelepítőkre, felépítőkre emlékeztünk és virtuális sétát tettünk előadóink és kiállításaink segítségével a két és fél évszázados város történetében.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester megnyitójában hangsúlyozta a múlt ismeretének és ápolásának fontosságát és ebben a levéltár szerepét. Dr. Héjja Julianna Erika, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltárának főlevéltárosa a Békés megyéből ide érkezett családokról tartott nagy érdeklődésre számot tartó előadást. Kulcsár Attila nyíregyházi építész pedig prezentációja segítségével vezette végig a résztvevőket Nyíregyházán, ráirányítva a figyelmet azokra az épületekre, amelyek városképi vagy építészettörténeti szempontból érdekesek, különlegesek.

A város átalakulását mutatják A "létező szocializmus" életvilágai című kiállítás Nyíregyházáról készült roll-upjai. A Magyar Nemzeti Levéltár és a Szentendrei Szabadtéri Múzeum közös projektjében készült, a megye néhány települését is bemutató fotók 14 roll-upon vándorkiállításként indultak 2021 szeptemberében Nagyecsedre, majd a Fábiánházán, Máriapócson, Csengerben, Kemecsén és Kisvárdán láthatták az érdeklődők. Május 16-án érkezett vissza a kiállítás az utolsó állomására, a levéltárba, ahol a város legrégebbi iratait bemutató kamarakiállítással együtt munkaidőben térítésmentesen egy hónapig látogatható.

A rendezvény, amelyet élőben is követhettek, megtekinthető a Facebook-oldalunkon.

A programot Nyíregyháza Megyei Jogú Város támogatta.

Kamarakiállítás

A "létező szocializmus" életvilágai kiállítás

 

Rendezvényfotók
 

 

Média:

 

Utolsó frissítés:

2022.05.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges