Reformáció MNL - országos projektzáró

2018.11.05.
2018. október 30-án a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu tér 2-4. sz. alatti gyönyörű épületének kiállítótermében ünnepélyesen záródott az a sikeres projekt, amelyben közel 300 levéltáros éveken át kutatta a reformáció forrásait és tette közkinccsé a feltárt információkat digitálisan, könyvként, valamint felnőtteknek és gyereknek szervezett rendezvényeken, vetélkedőkön. (http://reformacio.mnl.gov.hu/)

A bő két éven át tartó projekt a központi, minden tagintézmény részvételével megvalósított feladatok mellett bővelkedett regionális, egy-egy tagintézmény által szervezett programokban is.  Az együttes munkát dícséri az adatbázis (http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/reformacio-kora-mnl-ol-1526-1570), amely az internet segítségével a világ minden pontján bármikor elérhetővé teszi azokat az írot forrásokat, amelyek különböző korokban különböző szempontokból világítják meg a reformációt. Aki pedig a könyveket, az olvasást is fontosnak tartja, olyan köteteket vehet a kezébe, amelyek eddig még ismeretlen, a levéltári raktárak mélyén rejtőzködő iratokat tárnak elő. (http://reformacio.mnl.gov.hu/publikaciok) A közös, legszebb forrásokat bemutató, illusztris kötet pedig nemcsak hasznos ismereteket közvetít, hanem esztétikai élményt is nyújt, így akár ideális karácsonyi ajándék is lehet.

Az egyes tagintézmények programjáról, megjelent kiadványairól a projekt aloldaláról tájékozódhatnak az érdeklődők (http://reformacio.mnl.gov.hu/szszbml) 

Az MNL SZSZBML munkájáról, a megjelent kiadványokról, reformációs programjainkról, vetélkedőinkről honlapunkon és ünnepélyes részprojektzárónkon adtunk hírt (www.szabarchiv.hu).

Köszönet illeti a Reformáció MNL projektvezetőjét, Kovács Eleonórát és minden nyíregyházi munkatársat. Kegyelettel emlékezünk az MNL SZSZBML programkoordinátorára, a nemrég elhunyt Henzsel Ágota főlevéltárosra.

Utolsó frissítés:

2018.11.23.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges