Megtalált napló

2019.12.10.
Szabó Piroskának, az OSZK könyvtárosának köszönhetően menekült meg az a 4 füzetből álló feljegyzéssor, amelyet egy nyírbátori lány írt néhány éven keresztül. Az 1940-ben kezdődött napló szerint írója, Bicskey Erzsébet, a nyíregyházi Angolkisasszonyoknál tanult diák érzelem- és gondolatvilágának középpontjában a szeretet iránti vágy állt, amelyet azonban szétszaggatott a háborúban elszenvedett erőszak. A könyvet 2019. december 12-én 15 órától az év utolsó rendezvényén mutattuk be a Megyeháza Bessenyei Nagytermében.

Meghívó

A fiatal lány naplóját egy budapesti idősotthon előtt találta Szabó Piroska, aki szerzőtársaival, Kántás Balázzsal, Szerényi Ildikóval és Kunt Gergellyel feltárta és egy alapos tanulmányban megírta a korszak, illetve a Bicskey család történetét, valamint bőséges jegyzetekkel ellátva kiadta az 1940-1946 között íródott naplófüzeteket.

A kötetet az NKA támogatásával az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára jelentette meg. A budapesti bemutatók után a könyvet, amelyet a könyvtárakban, valamint később a hungaricana.hu-n is elolvashatnak az érdeklődők, Nyíregyházát követően 2020 januárjában Miskolcon is bemutatják.

Galéria

 

Utolsó frissítés:

2019.12.14.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges