Kollégánk könyvbemutatója a Rubicon Intézet vitaestjén

2023.05.08.
A Rubicon Intézet 2023. április 21-én rendezte meg soron következő vitaestjét a Budapest belvárosi Scruton kávéházban. A rendezvényen Kosztyó Gyula kollégánkkal a 2022 nyarán megjelent könyvéről („A kommunizmusság nagyobb tért nem tudott hódítani”. A Tanácsköztársaság története Kárpátalján.) Szarka László, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa beszélgetett.

A teltházas könyvbemutatón a történészek először a tanácshatalmat megelőző időszak eseményeit tekintették át. Bemutatták az Ung, Bereg, Ugocsa és Máramaros történelmi vármegyékben élő lakosság katasztrofális szociális, gazdasági és kulturális helyzetét, majd azokat a kedvezőtlen hatásokat is, amelyek e nemzetiségi területet az első világháborúban sújtották. Szó volt a háborús összeomlással járó 1918 őszi erőszakhullámról is, illetve annak okairól. Képet kapott a hallgatóság a wilsoni önrendelkezés hatására jelentkező, különböző ruszin politikai mozgalmak céljáról, irányáról, eredményeiről.

Ezt követően a Tanácsköztársaság helyi eseményeit mutatták be. Ennek keretei között szóba került a tanácshatalom passzív lakossági fogadtatása, a kommün által végzett ellentmondásos agitációs-tevékenysége és az, hogy a központi hatalom a földkérdés megoldását merőben másképp képzelte el, mint a helyi lakosság. Bepillantást nyújtottak ezen kívül az ellenforradalmi megmozdulásokba, a vörösök túszszedéseibe, megfélemlítéseibe, illetve a levezényelt kivégzésekbe.

Zárásként a több éven át feltárt forrásokra alapozva Kosztyó Gyula elemezte a történelmi lehetőségeket, majd a Tanácsköztársaság megszűnéséről volt szó, illetve az utódállamok – román, csehszlovák – katonai, illetve polgári berendezkedéséről.

 

A rendezvényt a jelenlévők kérdései zárták.

 

A beszélgetésről készült videófelvétel itt tekinthető meg:

https://www.youtube.com/watch?v=u6B97Xhc32k&t=84s

A bemutatott kötet itt olvasható, illetve tölthető le:

https://www.clioinstitute.hu/_files/ugd/198ee4_b11b693bee56430d84b262822f491c86.pdf

A nyitókép a Rubicon Intézet tulajdona!

 

Utolsó frissítés:

2023.05.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges