Jelenlegi hely

Kiss András-emléknap – 2022. november 3.

2022.11.07.
2022. november 3-án a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárának és a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolájának közös szervezésében egy konferenciával egybekötött emléknap keretein belül emlékeztek meg a résztvevők Kiss Andrásról az MTA DAB Magyar Tudomány Napja rendezvényeinek sorába illesztett programon.

 

A 2013-ban elhunyt történész-levéltáros fáradhatatlanul támogatta, segítette pályatársait. Kolozsvári levéltárosként jól ismerte az ott őrzött iratok tartalmát, s minden hozzá forduló kutatót ellátott a kis céduláival, amelyre a keresett anyag jelzetét írta. Kiss András érdemei közé azonban nem csak a folytonos segítségnyújtás sorolható, hanem az is, hogy történeti kutatásaival, források feltárásával és azok bemutatásával rámutatott a kolozsvári levéltárban található iratok fontosságára. Írásaival új aspektusokat nyitott a boszorkányság, s az erdélyi jogtörténet kutatásában.

Kiss András a Kolozsvárra érkező hazai történészek segítése során került kapcsolatba Debrecennel és Nyíregyházával. Az 1990-es években többször részt vett a megyei levéltárak által rendezett konferenciákon. Születésének 100. évfordulója alkalmából ezen két város kulturális intézményei egy emléknap alkalmával elevenítették fel Kiss András munkásságát.
A rendezvény délelőtti programjában a résztvevők „Források és értelmezések” című konferencián mutathatták be kutatásaikat a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetében. Az előadók Budapestről, Debrecenből, Nyíregyházáról, Nagyváradról, Pécsről, továbbá Kolozsvárról érkeztek.
Az emléknap záróprogramja az MNL SzSzBML kutatótermében zajlott, ahol a megemlékezők egy kötetlen beszélgetés keretein belül idézték fel emlékeiket Kiss András személyiségéről, részletesebben szólva könyveiről, írásairól is.
A programhoz kapcsolódóan készült el az a kamarakiállítás, amely bemutatja Szatmár vármegye levéltárának legértékesebb iratait, illetve a levéltári munkához elengedhetetlen dokumentumtípusokat: segédkönyveket, jegyzékeket, díszes iratborítókat, íróeszközöket, pecsétnyomókat.
A Nyitott Levéltárak 2022 keretében megtartott rendezvényt a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája, a DAB Társadalomtudományi és Történelmi Szakbizottsága, a Nemzetközi Inter-Regionális Társadalomtörténeti és Néprajzi Kutatóközpont, a Magyar Levéltárosok Egyesülete és a Szolex Kft. támogatta.

Előadások:

 

Média:

 

Fotók:

Debrecen:

Nyíregyháza:
 

 

Utolsó frissítés:

2022.11.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges