Jelenlegi hely

Ismerkedés a családfakutatással a levéltárban

2023.11.17.
A Hetedíziglen projekt részeként levéltárunk felajánlja az iskolák számára, hogy bepillantást nyerjenek a diákjaik a családkutatás rejtelmeibe egy rendhagyó történelemóra keretében.

Idén több osztályt is fogadhattunk nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolából. 2023. november 15-én a nyolcadik osztályos tanulók érkeztek levéltárunkba, hogy megismerkedjenek a családfakutatás menetével. A foglalkozásunk fő célja az volt, hogy felkeltsük a diákok figyelmét a családtörténet iránt. Ennek jegyében Szemán László levéltáros bemutatta az anyakönyvek típusait, majd felhívta a figyelmet más forrástípusokra (pl.: iskolai és személyes iratok) is, valamint az online elérhető adatbázisokról is említést tett.

A levéltár-pedagógiai órán 29 tanuló vett részt, akik a rendhagyó történelemóra során csoportmunkában erre az alkalomra összeállított feladatokat kaptak. Minden csoport a saját feladatait a kiosztott anyakönyveket segítségével tudta megoldani, így ismerkedtek meg mások mellett a rokonsági fokokkal, régi foglalkozásnevekkel, betegség elnevezésekkel. Bepillantást nyerve a kutatói munka egy fontos részébe, remélhetőleg közülük többen is kedvet kapnak a családjuk történetének megismeréséhez.

 

Utolsó frissítés:

2023.11.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges