Hetedíziglen - kutatói aspektusból

2020.08.17.
2020. augusztus 11-én 14 órakor új formában folytattuk a Hetedíziglen projektet. Kertész Gábor a zsidó történelemről, benne személyes emlékeiről és a fennmaradt írott források sajátosságairól tartott előadást, amelyet felvételről facebook oldalunkon is megtekinthetnek.

A járványhelyzet miatt csak szűk körben hallható nagyszerű előadásban Kertész Gábor, aki végzettségére nézve mérnök, olyan kutatóként közelített a zsidóság forrásanyagához, mint aki vallását tartó családban nőtt fel és fontosnak tartja múltja ismeretét, aki a helyi hitközségnek hosszú időn át volt elnöke, aki ma is szerkeszti a Sófár nevű újságot. Minthogy vállalkozott arra, hogy a levéltárunkban lévő anyakönyvek nem latin betűvel írott szövegeit, azaz a bejegyzettek zsidó neveit számunkra is olvasható formátumúan lefordítja, megkértük, hogy vezessen be bennünket az ezekben a forrásokban rejlő információk megértéséhez. Örömünkre - és reméljük, hogy sokak épülésére - szolgál, hogy az irattípusok ismertetéséhez Frojimovics Kinga és a Zsidó Levéltár munkatársainak írásait is felhasználta, felhívta a figyelmet a legfontosabb szakirodalomra, ugyanakkor saját életének tapasztalataival töltötte meg az élettelen iratokat. Kattintsanak facebook oldalunkra, hogy saját szemükkel-fülükkel is meggyőződjenek arról, hogy az elhangzott érdekes és hangulatos előadás nem csak azoknak ajánlható, akik foglalkoznak a zsidóság történetével, hanem azoknak is, akiket érdekel a családtörténet, a múlt sokszínű írásos emlékeinek tárháza.

Bízunk benne, hogy közös munkánk eredményeként a szatmári zsidó anyakönyvek bejegyzéseiből készülő adatbázis hamarosan elérhetővé válik és a továbbiakban is folyamatosan bővül majd.

Média:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/izraelita-anyakonyvek-csaladi-hagyomanyo...

 

Utolsó frissítés:

2020.08.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges