Evangélikus egyházközségek és intézmények Nyíregyházán

2017.11.08.
Evangélikus egyházközségek és intézmények mutatkoztak be Nyíregyházán az MNL Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltárában november 6-án.

Nyíregyházára gróf Károlyi Ferenc telepített evangélikus vallású, tótul beszélő lakosokat a 18. század közepén, akik több mint egy évszázadig meghatározó szerepet játszottak a város történetében. Mára az evangélikusok elvesztették számbeli fölényüket, de egyházaik a városban és a szomszédos településeken jelenleg is működnek.

Győrfi Mihály, a Filadelfia Evangélikus Egyházközség lelkésze Nyírtelekről érkezett és a szórványban élő evangélikusok hitéletéről, a görögszállási roma misszióról, valamint az internetes egyház lehetőségeiről és gyakorlatáról beszélt.

A Nyírtelekhez hasonlóan egykor Nyíregyházához tartozó és 1952-ben önálló községgé váló Nagycserkesz lelkésze, Dobó Dániel a gyülekezet történetéről és a község templomának felépítéséről számolt be.

A Nyíregyháza-Kertvárosi Egyház tevékenységét Kovács Erzsébet lelkésznő mutatta be, kiemelve a hajléktalanok és rászorulók körében végzett szeretetszolgálatot.

Bozorády András esperes helyettes, lelkész az Emmaus Evangélikus Egyházközség életébe engedett bepillantást. Szólt az Emmaus Szeretetotthonról, ahol időskorúak bentlakásos gondozását végzik, illetve házi segítségnyújtással is foglalkoznak.

A nyíregyházi evangélikus iskolák közül a nagy múltú Kossuth Lajos Evangélikus Gimnáziumot mutatta be Pinténé Kosina Judit könyvtáros tanár. A tudós tanárokkal és híres tanítványokkal büszkélkedő intézmény hagyományait ápolva akar megfelelni a jelen kihívásainak.

Dr. Kovács László Attila, a Nyíregyházi „Nagytemplomi” Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze felelevenítette az evangélikus közösség múltját, hagyományait. Említést tett az evangélikusok gazdag egyházzenei örökségéről, a „szlovák Luther”, Tranovszky György tevékenységéről és énekeskönyvéről, a nyíregyháziak körében is népszerű Tranosciusról.

Végül a Nyíregyházi Evangélikus Levéltárat mutatta be Belyus Beáta levéltáros, aki beszélt a náluk őrzött iratanyagról és a közelmúltban végzett, kutatást könnyítő digitalizálás eredményeiről.

A bensőséges hangulatú rendezvényen részt vett Zsarnai Krisztián, a Hajdú-Szabolcsi Evangélikus Egyházmegye esperese is.

Fő támogatóink:  

Utolsó frissítés:

2017.11.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges