Érdekes olvasnivalók

2019.06.11.
Az NKA által támogatott "Arcok és könyvek a történettudomány műhelyéből" sorozatunk június 3-i programján a Magyarok Kijevben című könyv mellett a diákokból és felnőttekből álló hallgatóság megismerkedhetett az elmúlt századokban a felsőoktatási intézményekbe beiratkozottak adatait közreadó, három sorozatban megjelent kötetekkel.

A Kárpátaljai Állami Levéltárral a Közös múlt című projekt keretében az idén rendezett programunkon folytattuk a magyar–ukrán kapcolatok bemutatását. Az elmúlt évben I. Andrásról és feleségéről, Anasztáziáról nyitottunk egy vándorkiállítást Ukrajna nyíregyházi konzulátusának és Arkady Gupalo vezetőkonzulnak a közreműködésével, most pedig a nyíregyházi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat is segített abban, hogy meghívjuk Kollár János volt kijevi vezetőkonzult a kijevi nagykövetség által kiadott könyv bemutatására. A rendkívül illusztris könyv magyar és ukrán nyelven is megjelent. Szerzői között tudósok, művészek vannak, akik mindenki számára jól érthetően foglalják össze a két nép kapcsolódási pontjainak emlékeiről szóló tudnivalókat. A bőven illusztrált kötet végigvezeti az olvasót a honfoglalás korától napjainkig, érintve a legfontosabb történéseket és bemutatva a Kijevben élőket, az ott kirendeltségeket nyitó magyar vállalkozókat, vállalkozásokat. A tanulmánykötetet Magyar Árpád István szerkesztette. A kiadás projektmenedzsere mellett az egyik szerző, Fodor István régész, mint a magyar–ukrán  történész vegyesbizottság elnöke is szólt a közös kutatás mai állásáról.

Szintén egy különleges és rendkívül figyelemre méltó kutatásról beszélt Szögi László, az ELTE nyugalmazott címzetes egyetemi tanára. A két évtizede indult, sok tanítványt és hallgatót is munkára serkentő feltárás során több százezer diák nevét és alapadatait gyűjtötték össze, amelyek iskolánként kötetben is megjelentek. A kor kihívásainak megfelelve az információkat német mintára készült adatbázisba dolgozzák fel. A kötetek számos érdekességet rejtenek a mi megyéink korabeli értelmiségének egyetemjárásáról, amelyek nemsokára egy kattintással elérhetőek lesznek.

Média:

Utolsó frissítés:

2019.06.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges