Előadások a Lónyay család forrásairól

2022.09.01.
2022. augusztus 29-én 10 órától kezdődött a Lónyay-Emlékév keretében a Tuzsér Községért Közalapítvánnyal közösen szervezett Lónyay-források című mikrokonferencia a levéltár kutatótermében. Rendezvényünkön hat előadás szólt azokról a forrásokról, amelyek határainkon innen és túl a Lónyay család múltjának és az egykori pénzügyminiszter és miniszterelnök, Lónyay Menyhért megyénkért végzett munkásságának megismerését szolgálják. Első ízben láthatta a közönség az egykori politikus Nyíregyháza várostól kapott restaurált díszpolgári oklevelét.

A vendégeket köszöntötte dr. Tilki Attila, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlésének elnöke, Nagy Ernő, Lónya és Ferkovics Tibor, Tuzsér polgármestere, valamint dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere.

A konferencia keretében Künstlerné Virág Éva, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának főlevéltárosa prezentálta az Országos Levéltárnak a Lónyay családra vonatkozó forrásait, külön kitérve a családi levéltár részét képező közép és kora-újkori okleveles és misszilis állományra. A Lónyay család, különösen Lónyay Elemér és Stefánia belga főhercegnő Pannonhalmi Főapátsági Levéltárban fellelhető hagyatékát mutatta be Boros Zoltán levéltáros. Az országhatáron túli Lónyay-iratok kutatásának lehetőségeibe Csatáry György videóelőadása révén nyerhettünk betekintést. A levéltárunkban található Lónyay-iratokról munkatársunk, Garas Norbert adott összefoglalót,  míg Lónyay folyószabályozási tevékenységének megismeréséhez a nálunk lévő levelezés alapján az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának történelem szakos hallgatója, Ámik Ákos járult új információkkal. A konferenciát dr. Kovács Áron, a Sárospataki Református Kollégium kézirattárosa zárta, aki az általuk őrzött Lónyay-hagyatékot ismertette meg a közönséggel.

A rendezvény ideje alatt látható kamara-kiállításunk betekintést nyújtott a Lónyay-családhoz kötődő Tuzsér és Lónya települések forrásaiba.

A konferencia kezdetétől egy héten át a levéltár folyosógalériáján megtekinthető a Tuzsér Községért Közalapítvány által készített „Lónyayak letűnt világa” című kiállítás is.

A rendezvényt Facebook-oldalunkon elérhető.

Média

Utolsó frissítés:

2022.09.01.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges