Beszélgetés Gyimesi Emesével Szendrey Júliáról

2023.06.20.

Gyimesi Emese

A Petőfi 200 – az élő költő című projektünk keretében a költő és Szatmár vármegye kapcsolatát bemutató előadásokat egy rendkívül érdekes beszélgetés zárja. Gyimesi Emese, a BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa 2009 óta kutatja és teszi közkinccsé a Júliához kötődő forrásokat, amelyek ismeretében árnyalni, pontosítani, a valósághoz közelíteni tudja az erdődi nemeskisasszonyról, „a feleségek feleségéről”, „a nemzet özvegyéről” kialakult képet. A gyermekek levelezésének közreadásával időutazásra hív és bepillantást enged Petőfi Zoltán és a második házasságból született féltestvérei kapcsolatába, felvillantja egy pesti polgári-értelmiségi család életét. A napló, az elbeszélések, versek, mesék és Andersen-mesefordítások kiadásával pedig olvashatjuk is az alkotásokat és megismerhetjük Júliát, a költőt, az irodalmárt, a műfordítót.

Gyimesi Emese a Szendrey Júlia irodalmi pályafutása. Társadalomtörténeti kontextusok című monográfiájáért 2022-ben Artisjus Irodalmi Díjban részesült. Kutatásairól, könyveiről, előadásairól, kisebb-nagyobb írásairól, a vele készült interjúkról, szakértői sétáiról weboldaláról (http://gyimesiemese.hu) és  a Szendrey Júlia-kutatásról vezetett blogjáról (https://szendreyjuliakutatas.blog.hu/), valamint a közösségi médiafelületeiről is tájékozódhatunk.

A Kujbusné Mecsei Évával folytatott beszélgetés 2023. június 24-étől érhető el a levéltár YouTube-csatornáján. https://www.youtube.com/@nyiregyhazileveltar

A Múzeumok Éjszakájának programjához ajánljuk szíves figyelmükbe!

Ajánló

http://gyimesiemese.hu/konyveim

 

Utolsó frissítés:

2023.06.20.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges