Beszélgetés a kultúráról Onder Csaba rektorral

2016.01.21.

2016. január 18-án a Magyar Kultúra napja alkalmából tartottuk ez évi első rendezvényünket. Dr. habil Onder Csaba irodalomtörténésszel, a Nyíregyházi Egyetem rektorával Galambos Sándor főlevéltáros beszélgetett.

Galéria

Elsőként Kölcsey Ferencről és a Kölcsey kritikai kiadásról esett szó. A rektor úr ugyanis egy kutatócsoport tagjaként most készíti elő a Himnusz költője nyelvtudományi munkáinak kiadását. A jelenlévőkkel megosztott néhány, a kutatása során felbukkant érdekességet is. Elmondta, hogy különleges örömmel tölti el a korabeli kéziratok tanulmányozása, s lenyűgözi az a hatalmas műveltség, amely a Szatmárcsekén élő alkotó műveiből árad.

A beszélgetés második nagy kérdésköre a megye irodalmi életében jelentős szerepet betöltő A Vörös Postakocsi folyóiratot érintette. A 2007-ben indult lap alapító főszerkesztőjeként Onder Csaba azt hangsúlyozta, hogy nagyszerű érzés a szerkesztőség szellemi közegében tevékenykedni. A folyóirat több tehetséges fiatalnak ad megjelenési lehetőséget, s ma már országosan is ismert/elismert írói, költői vannak megyénknek.

Nyíregyháza és a megye tudományos, kulturális életének fő meghatározói a felsőoktatási intézmények. A korábbi Nyíregyházi Főiskola ez év elejétől Nyíregyházi Egyetem néven működik tovább. Az intézmény tavaly év végén kinevezett új rektora Onder Csaba lett, aki szerint a több mint fél évszázada alapított főiskola eredményei tették lehetővé az egyetemmé alakulást. Első intézkedései egyikével az intézmény tudós tanárainak a főiskola történetét megörökítő kötet megírására adott megbízást. A három évig tartó időszak alatt szeretné elérni, hogy magas színvonalú oktatást nyújtó, stabil, hallgatókat vonzó legyen az egyetem.

A rendezvényhez kapcsolódva egy kis kamarakiállítást készített Kocsis György könyvtárosunk. Az egyik tárlóban Kölcsey Ferenc kiadványai, a másikban A Vörös Postakocsi folyóirat példányai kaptak helyet.

A rendezvény az MLE Év Levéltára 2015 keretében, a Nyitott Levéltárak programsorozat részeként valósult meg. Köszönjük a Feliciter Kiadónak, hogy A Vörös Postakocsi példányaiból több tucatot rendelkezésünkre bocsátott, amelyeket a rendezvényen nagy számban résztvevők kaptak meg.

Sajtómegjelenés:

Kelet-Magyarország, 2016. január 19.

Utolsó frissítés:

2017.04.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges