Becsengetés előtt

2018.08.30.
Az oktatás múltjáról és a helytörténet tanításának napjainkban megvalósítható lehetőségeiről kaptak rövid áttekintést azok, akik 2018. augusztus 27-én a délutánt a levéltárban töltötték.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesülettel közös, hagyományos augusztusi programunkkal a történelemtanárokat igyekszünk minden évben új ismerettel, módszertani ötletekkel segíteni. Az NKA által is támogatott Arcok és könyvek a történelemtudomány köréből című, ismeretterjesző előadás-sorozatunk projektnyitó délutánjának megszervezését az idén a Pedagógiai Oktatási Hivatal helyi munkatársai is segítették.

14 órakor dr. Szabó Géza, az Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt, majd habil dr. Láczay Magdolna vázolta az oktatás jellemzőit Mária Teréziától napjainkig. Az előadó, aki levéltárunk hajdani munkatársa, majd a Nyíregyházi Egyetem, később a Debreceni Egyetem tanszékvezetője, tanára volt, most pedig szakértő tanácsadóként tevékenykedik, kutató történészként és gyakorló pedagógusként értékelte az évszázadok során végbe ment szervezeti átalakulásokat, a különböző iskolatípusok elé tűzött célokat és megvalósítási módokat. Előadásában rávilágított a paradigmaváltások lényegére és szükségességére. Kritikai hangú összefoglalóját statisztikai adatsorokkal támasztotta alá. Rendkívüli éleslátásról tanúskodó meglátásai, felvetései remélhetőleg sokakat elgondolkodtattak.

A szép számú közönség az oktatástörténet után bepillantást nyerhetett a helyi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium helytörténet-tanításába. Dr. Szilágyi László, az iskola kutatótanára azokról a projektekről szólt, amelyek sikeresek és a diákok által is közkedveltek voltak. Mintaértékű munkáik közül már többet is bemutattak a levéltárban. Most a tanulók önismeretének és identitástudatának erősítése érdekében a lakóhely "felfedezésén" munkálkodtak. A gimnázium Arany János Tehetséggondozó Programjának résztvevői - nyíregyháziak és más településről valók - egy képeslapot állítottak össze és annak bemutatásával ismertették meg társaikat falujukkal, városukkal, annak múltjával, jelenével, jövőjével és a hozzá fűződő emlékeikkel, érzelmeikkel. Mándokot az egyik diák révén a jelenlévők is fiatalos aspektusból láthatták. Az elkészült képeslapokat itt, valamint a gimnázium kiállítóterében láthatják.

Fő támogatónk:

Média:

 

Utolsó frissítés:

2018.08.30.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges