Az első világháború és a görögkatolikus egyház

2018.12.13.
2018. december 10-én a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Könyvtárában tartottak emlékülést, amely kapcsolódó rendezvénye volt a Nyíregyházán megtartott első világháborús emlékhétnek, és témája a 100 éve véget ért háború és a görögkatolikus egyház kapcsolata volt.

Dr. Véghseő Tamás, a főiskola rektora, az MTA-SZAGKHF Lendület Görögkatolikus Kutatócsoport vezetője egy görögkatolikus pap, Komán Simon életét mutatta be, aki tábori lelkész volt és hősi halált halt az olasz fronton.

Földvári Katalin doktorandusz, a kutatócsoport tagja, a máriapócsi kolostor háború alatti életének egyes eseményeit vázolta fel.

Harmadik előadóként kollégánk, Szemán László a Hajdúdorogi Egyházmegyében az 1. és a 2. világháborúban végrehajtott harangrekvirálások történetébe vezette be a hallgatóságot.

A szünet után dr. Kührner Éva, a főiskola könyvtárának vezetője IV. Károly segélyakcióját ismertette, melyben az osztrák és a magyar gyerekek csereüdültetése volt a cél. Az osztrák gyerekek fogadásában a megye görögkatolikus többségű települései is részt vettek.

Ilyés Gábor helytörténész képekkel illusztrálva megmutatta a megye első világháborús emlékjeleinek különböző típusait.

A rendezvényt Takács Zsolt Gusztáv középiskolai tanár előadása zárta, amely a háborúban fiatalon meghalt Mikecz Dezsőt mutatta be, és az akkor írt verseit, amelyek kifejezik érzéseit, a kezdeti lelkesedéstől a kiábrándulásig. Az egyik utolsó versében szinte pontosan leírja a saját halálát.

A hat előadótól széles körben kapott információt a közönség az első világháború hatásairól, nemcsak a görögkatolikusokra, hanem a megyére vonatkozóan is. A rendezvényt színesítette a kapcsolódó kiállítás a Nagy Háború címmel.

Utolsó frissítés:

2018.12.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges