A 2019. áprilisi családfakutatói tanfolyam befejeződött

2019.05.07.

Befejeződött a Nyitott Levéltárak 2018–2019 országos programsorozat keretében 2019 áprilisában megvalósult családfakutató tanfolyamunk

 

 

A tanfolyam négy másfél órás alkalomból állt és 2019 áprilisában szerdánként 16.30-tól tartottuk. A négy délután hét levéltáros adott ismertetőt:

 

I. Bevezetés a családfakutatásba (április 3.)

Tájékoztatás a tanfolyam menetéről, technikai tudnivalók. Kiindulás a családi iratokból és legendákból. Tájékoztató a levéltárakban történő kutatásról: adminisztráció, kutatási lehetőségek. Az anyakönyvezés története. Anyakönyvtípusok. Közigazgatási, anyakönyvi beosztási ismeretek. Konzultáció.

 

II. Az anyakönyvekben való kutatás módszertana (április 10.)

Papíralapú források. Anyakönyvi adatbázisok. Konzultáció.

 

III. Az anyakönyveken kívüli források bemutatása I. (április 17.)

Nemesi családokra vonatkozó középkori források és a bennük való kutatás. Adatbázisok a világhálón. Koraújkori források a családfakutatás szolgálatában. Összeírások, katonaállítási lajstromok, világháborús veszteséglisták, adatbázisok. Konzultációk.

 

IV. Az anyakönyveken kívüli források bemutatása II. (április 24.)

Újkori források a családfakutatás szolgálatában. Összeírások. Konzultációk. Modernkori források a családfakutatás szolgálatában. Iskolai iratok, lakónyilvántartások, telekkönyvi iratok, választói névjegyzékek, műszaki adatbázisok. Konzultációk. Raktártúra.

 

Az utolsó előadási és konzultációs napon (április 24.) a mintegy félszáz résztvevőt a raktártúrát követően vendégül láttuk egy közös vacsorára.

A programsorozat céljával összhangban reményeink szerint tanfolyamunkkal hozzájárultunk a nemzeti örökség egyedi és pótolhatatlan részét képező levéltári anyag hasznosulásához, ismertebbé tettük a maradandó értékű iratok felhasználásának módjait, lehetőségeit.

A rendezvénysorozat sikerességét mutatja, hogy már a 2019 őszére tervezett családfakutató tanfolyamunk létszáma is betelt.

 

 

 

Kaposvár, 2019. május 2.

 

Utolsó frissítés:

2019.05.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges