Madarak és Fák napján

2019.05.08.

A több mint 100 éves múltra visszatekintő ünnep, a napjainkban május 10-én tartott Madarak és Fák napja a természet védelme iránti elkötelezettséget szolgálja.

Múltunkhoz az egykori természeti környezet is szervesen hozzátartozik. A megismeréséhez támpontot jelenthetnek a települési címerek. Gyakran megjelennek ugyanis a természetből vett címerképek, így a fák és madarak ábrázolása. Nagykőrös esetében az őshonos fafajta, a városnak is nevet adó kőris szerepel a pajzson. (https://magyarcimerek.hu/3207-pest-megye-telepulesei)

A régi képeslapok szintén forrásként szolgálhatnak a korábbi természeti környezet megismeréséhez. A Magyar Nemzeti Levéltár Pest Megyei Levéltára rendelkezik települési képes levelezőlap-gyűjteménnyel (MNL PML XV. 14.), melynek digitalizálása részben már megtörtént. (http://mnl.gov.hu/mnl/pml/telepulesi_kepes_levelezolapok_adatbazisa)

Az alábbi két képeslapot közöljük az ünnep alkalmából. Az egyiken Nagykőrös jellegzetes fái is láthatóak, a másikon pedig Felsőgöd (ma Göd része) híres jegenyesora látható. Ez utóbbiról a településhez köthető Németh László író is megemlékezett.

 

 

Gaálné Barcs Eszter

 

Forrás:

1996. évi LIII. törvény a természet védelméről

Novák László Ferenc. Az erdő Nagykőrösön. In: Agria 43. (Az Egri Múzeum Évkönyve - Annales Musei Agriensis, 2007. 63-70.

PML 225 virtuális kiállítás - Mezővárosok galéria http://mnl.gov.hu/virtualis_kiallitas/mezovarosok

Mesélő Gödi képes levelezőlapok. Válogatás Volentics Gyula gyűjteményéből. Sződ, Sződi Helytörténeti Alapítvány, 2012.

 

 

Utolsó frissítés:

2019.07.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges