Kérdőív a tanyai asszonyokhoz

2017.03.07.

Kérdőív a tanyai asszonyokhoz

 

1968-ban a Magyar Nők Országos Tanácsa (MNOT) országosan kérdőíveket küldött ki a tanyákon élő asszonyokhoz. A tanyai infrastruktúrára vonatkozó kérdések mellett a családok életére és kulturális lehetőségére, igényére, továbbá megélhetésükre kaphatunk összefoglaló leírásokat. A kérdések összeállítása összhangban állt a MNOT célkitűzésével. Az 1957 és 1989 között működött Magyar Nők Országos Tanácsa szociális, kulturális és egészségügyi kérdésekkel foglalkozó független mozgalomként definiálta magát.

 

Pest megye területéről 243 kérdőívet kapott vissza a MNOT Pest Megyei Titkársága. (A Ceglédi járásból 49 db, a Dabasi járásból 58 db, a Nagykátai járásból pedig 136 db kérdőívet küldtek vissza)

 

A forrás természetesen részletes feltárásra érdemes, jelen alkalomra azonban egy pontot emeltünk ki a válaszok közül, melyben arról kérdezik az interjúalanyokat, hogy mi könnyítené meg a lakóhelyükön élő emberek életét. A válaszolók egyértelműen a villany bevezetését és a bekötőutak építését tekintették legfőbb elérendő céljuknak, életminőségük javításának fontos letéteményesének. Volt olyan asszony, aki azt írta, hogy semmivel nem lehetne könnyíteni a lakóhelyén élő emberek életét. Ugyanakkor volt olyan válaszadó is, aki legjobb megoldásnak azt tartotta volna, ha a tanya megszűnik és a faluban lakást építenének OTP részletre.

 

A források válogatásakor arra törekedtünk, hogy minél több, lehetőleg különböző típusú kívánságot villantsunk fel, hiszen a hölgyek a lottó ötöstől a világbékéig számtalan válasszal szolgáltak, azonban minden darab jól mutatja a mögötte lévő nőt, aki egy nekünk már nehezen elképzelhető korban, különösen kemény körülmények között élve mégis szánt időt arra, hogy tehetsége szerint kitöltse a kérdőívet.

 

Köszönettel tartozunk Juhász Gergely kollégánknak, aki az iratanyag szkennelését végezte, illetve a képek feltöltését végző Rába Endre kollégánknak.

 

Az iratanyagot válogatta:

Gaálné Barcs Eszter levéltáros és Sebiány Noémi segédlevéltáros

Utolsó frissítés:

2018.09.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges