Katonáskodó felmenőink

2019.10.04.

Október hatodika kapcsán szeretettel ajánljuk kutatóink figyelmébe katonai iratainkat, melyek a hadtörténeti adatokon kívül számos nagyszerű lehetőséget rejtegetnek családfa és családtörténet kutatók számára.

Évekkel ezelőtt már megjelentettük az 1848-49-es szabadságharc utáni megtorlás keretein belül összeírt honvédek névsorát, online is kutatható formátumban: http://mnl.gov.hu/mnl/pml/honvedlistak

Ezt kiegészítendő szeretnénk felhívni kutatóink figyelmét egy a témához szorosan kapcsolódó iratanyagra, mely az 1848-as honvédsereg születését dokumentálja Pest megyei vonatkozásban. Az MNL PML IV. 108-b Pest-Pilis Solt vármegye Újoncozási Bizottmányának irataiban találhatjuk az 1848-49-ben toborzott honvéd katonák névsorait, sok járásban teljes anyakönyvi kivonatokkal kiegészítve. Ez az iratanyag ugyan nem olyan gazdag, mint az osztrák megtorló gépezet professzionális adatbázisa, digitális feldolgozása is még várat magára, de így is sok információval szolgálhat a családtagjaik után nyomozóknak.

Miután hamar egyértelművé vált, hogy az osztrák irányítású császári-királyi hadsereg magyarra cserélése komoly nehézségekbe fog ütközni, 1848 nyarán megkezdődött az önkéntes nemzetőr csapatok szervezése. Jellasich támadásáig (szeptember 11.) ez nem jelentett nyílt toborzást, az alább látható szeptember 8-án kelt levél is hangsúlyozza, hogy csak amolyan előzetes felmérést végeznek, ha lesz is sorozás, legfeljebb négy évi szolgálatot fog jelenteni.

Jelzet: 
MNL PML IV. 108. PPS vm Újoncozási Bizottmányának iratai 1848-1849. 1.
Megjegyzés: 
A Pest megyei aljegyző felhívása a lelkészekhez, hogy küldjék meg az 1826-1829-ig született fiúgyermekek anyakönyvi kivonatait.

Jelzet: 
MNL PML IV. 108. PPS vm Újoncozási Bizottmányának iratai 1848-1849. 103. f.
Megjegyzés: 
Anyakönyvi kivonat Sári községből.

A horvát invázió után azonban már elindult a szisztematikus újoncozás, ettől kezdve a jól ismert névsorokban kutathatunk.

Jelzet: 
MNL PML IV. 108. PPS vm Újoncozási bizottmányának iratai 1848-1849. 39. p.
Megjegyzés: 
Honvéd-jegyzék: Pest megyéből az 1849-ik évben a honvédseregbe besorozott személyek betűrendes jegyzékének kezdő oldala.

Azoknak, akik az ezt követő időszakból is szeretnének katonai iratokat böngészni, szeretettel ajánljuk figyelmébe az alábbi két linket, melyeken a Magyar Nemzeti Levéltár többi tagjával együtt egy hasznos online keresőprogrammal, valamint a nem digitalizált katonai iratanyagok összefoglalásával igyekszünk segíteni információra éhes kutatóink munkáját:

http://adatbazisokonline.hu/adatbazis/katonaallitas

http://adatbazisokonline.hu/static/files/katonaallitas/Osszesitett_nem_digitalizalt_katona_final.pdf

 

Az összeállítást készítette: Fodor Dorottya

Források: Bona Gábor: A szabadságharc honvédsége http://epa.oszk.hu/00000/00016/00036/980621.htm

Utolsó frissítés:

2019.10.25.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges