Egy recept az ünnepekre
Pünkösdre és a Nemzetközi Gyermeknapra való tekintettel a következő receptet ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely a Wattay-Zboray család iratanyagában, egy múlt század eleji, kézzel írt szakácskönyvben maradt fenn:
Pápai rétes:
½ kl [kiló] liszt, 3 tojássárgája, 3 nagy evőkanál olvasztott vaj, 3 kr. ért [krajcárért] élesztő, 1 meszely tej, kis só össze lesznek gyúrva, finom rétestésztává kell kiverni. Ha jól megkelt, vékonyra kihúzni, szélét nem kell bevenni, jól meglocsolni olvasztott vajjal, azután két oldalról összegöngyölni, középen elvágni és a két szálat gyöngén összesodorni. Egy jól kivajazott lábosba összecsavarni csigamódra, még jól megvajazni és kelni hagyni. Kávéhoz, teához igen jó.
(Beniczkyné [1]908 aug[usztus])
Forrás:
MNL PML XIII. 21.: A Wattay-Zboray család iratai (1779 – 1998)
Gaálné Barcs Eszter és Sebiány Noémi
Új hozzászólás