A visegrádi Patkó villa fénykora és hanyatlása - Az ünnepelt színésznő rejtekhelye

2023.12.06.
A Dunakanyar szépségébe méltán szeretett bele számos költőnk, írónk, színészünk, köztük Gobbi Hilda, Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész is. Az 1960-as évek elején vásárolt is egy telket Dunabogdány és Visegrád között, a Kisoroszi-révnél, ahol felépítette a híres Patkó villát.


„Itt a természet játszik, s mi vagyunk a nézők”

                                                                                                                                   /Gobbi Hilda/

A korabeli elbeszélések szerint Gobbi Hilda és Temessy Hédi (más írások szerint Tolnay Klári) egy vidéki fellépés alkalmával a hegyoldalban megpihenve gyönyörködtek a kilátásban, amikor a hegyet birtokló pásztor megkérdezte a művésznőt, hogy nem szeretné-e megvenni a hegyoldalt, mire erre ő egy  igennel válaszolt. Erre mondta azt Temessy Hédi: „Tudod Hilda, hogy vettél egy hegyet”? Az adásvételt a napjainkban már pizzériaként működő Gondűző nevű kocsmában bonyolították le. A színészi fizetés azonban kevésnek bizonyult a villa felépítésére, ezért a színésznő inkább felparcelláztatta a földterületet és telkeket adott el belőlük, többek között Kerekes János zeneszerzőnek, Eszterházy Ilona és Fónay Márta színésznőknek vagy éppen a legendás színészóriás Darvas Ivánnak.

Levéltárunk őrzi az építésre vonatkozó írásos dokumentumokat, melyben megtalálható Gobbi Hilda kérvénye a Visegrádi Községi Tanácshoz. A művésznő az építési engedélyt végül 1965. április 28-án kapta meg a Szentendrei Járási Tanács VB. Építési és Közlekedési Csoportjától.

 

Gobbi Hilda színművésznő kérelme a Visegrádi Tanácshoz

 

A villa főként társadalmi munkában épült, a színésznő kérésére az akkori hadseregparancsnok Czinege Lajos katonákat is küldött, hogy segítsenek be a munkálatokba. Az építkezéshez használt kövek egy része a visegrádi kőbányából származik, ahonnan muraközi lovak szállították le csillével az uszályhoz. A lovak patkói emiatt gyorsan elkoptak és a művésznő kérésére a kovács összegyűjtötte őket, amiket a későbbiekben díszítésként használt fel a nagykapun, a kiskapun és a ház különböző részein is, innen ered a Patkó Villa elnevezés.  Bárhol járt az országban, ellátogatott a helyi kovácshoz, ahonnan mindig patkóval tért vissza imádott villájához, gyarapítva ezzel patkógyűjteményét.