A visegrádi Patkó villa fénykora és hanyatlása - Az ünnepelt színésznő rejtekhelye

2023.12.06.
A Dunakanyar szépségébe méltán szeretett bele számos költőnk, írónk, színészünk, köztük Gobbi Hilda, Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész is. Az 1960-as évek elején vásárolt is egy telket Dunabogdány és Visegrád között, a Kisoroszi-révnél, ahol felépítette a híres Patkó villát.


„Itt a természet játszik, s mi vagyunk a nézők”

                                                                                                                                   /Gobbi Hilda/

A korabeli elbeszélések szerint Gobbi Hilda és Temessy Hédi (más írások szerint Tolnay Klári) egy vidéki fellépés alkalmával a hegyoldalban megpihenve gyönyörködtek a kilátásban, amikor a hegyet birtokló pásztor megkérdezte a művésznőt, hogy nem szeretné-e megvenni a hegyoldalt, mire erre ő egy  igennel válaszolt. Erre mondta azt Temessy Hédi: „Tudod Hilda, hogy vettél egy hegyet”? Az adásvételt a napjainkban már pizzériaként működő Gondűző nevű kocsmában bonyolították le. A színészi fizetés azonban kevésnek bizonyult a villa felépítésére, ezért a színésznő inkább felparcelláztatta a földterületet és telkeket adott el belőlük, többek között Kerekes János zeneszerzőnek, Eszterházy Ilona és Fónay Márta színésznőknek vagy éppen a legendás színészóriás Darvas Ivánnak.

Levéltárunk őrzi az építésre vonatkozó írásos dokumentumokat, melyben megtalálható Gobbi Hilda kérvénye a Visegrádi Községi Tanácshoz. A művésznő az építési engedélyt végül 1965. április 28-án kapta meg a Szentendrei Járási Tanács VB. Építési és Közlekedési Csoportjától.