A gazdászgyerek sohase kesereg - gazdászbál 1961

2018.09.13.

A mezőgazdasági munkálatok végeztével tartott közösségi szokás, az aratóünnep Magyarországon középkori gyökerekre vezethető vissza.

Jelen dokumentum egy 1961 augusztusában rendezendő gazdász-aratóbálról szóló hirdetmény, mely az MSZMP Gödöllői Járási Bizottságának iratai között található.

Levéltárunkban jelenleg is zajlik az egykori állampárt Pest megyében keletkezett iratanyagának rendezése és jegyzékkel ellátása. Az iratanyag igen változatos, a pártbizottsági ülések jegyzőkönyvei, jelentések és beszámolók, a különböző típusú iratok a hivatalos közléseken túl – ahogy jelen példa is mutatja – a korabeli mindennapokra vonatkozó információkat is tartalmaznak.

A meghirdetett gazdász-aratóbál helyszíne a Pest megyei Jakab puszta, mely Mogyoród, Gödöllő, Szada és Kerepes között található. Korábban Szent Jakab puszta elnevezéssel a váci püspökség majorságának területe volt.

 

 

Az ún. gazdász bálok műsora általában igen színes, sportversenyekkel és vetélkedőkkel tarkított, a zene pedig elmaradhatatlan kelléke. A közzétett forrásból jól látható, hogy az étel-italfogyasztásnak is kiemelt szerep jut.

Ezek a gazdászbálok oldott hangulatú találkozási teret jelenthettek a mezőgazdaságban dolgozó szakembereknek, ahol a kötetlenebb formájú eszmecserére lehetőség nyílt. Egy máig fennálló szokás ez, mely a közösségépítés fontos színhelye is.

A gazdászbálok időpontja nem feltétlen kötődött egy adott mezőgazdasági tevékenységhez, januártól decemberig tartottak ilyen összejöveteleket.

A bálról tudósító szöveg megfogalmazását a humor és közvetlenség jellemzi.

 

Gaálné Barcs Eszter

 

Utolsó frissítés:

2019.01.08.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges