Várjobbágyokból nemesek. A Megyeriek és Rádiak küzdelme a nemesi létért

2023.07.13.
Várjobbágyokból nemesek. A Megyeriek és Rádiak küzdelme a nemesi létért (Függelékül a Megyery család oklevelei és egykori levéltáruk jegyzéke) címmel a Magyar Nemzeti Levéltár és Szegedi Tudományegyetem Magyar Medievisztikai Kutatócsoportjának újabb kiadványa jelent meg

A kutatócsoport vezetője, az Országos Levéltár főlevéltárosa, C. Tóth Norbert és Németh Péter régész, a nyíregyházi Jósa András Múzeum nyugalmazott igazgatója közös kötete egy középkori Szabolcs megyei várjobbágy rokonság küzdelmét mutatja be jogai és birtokai megőrzéséért.

Az Árpád-korban várjobbágyi státuszban lévő Megyeri és Rádi rokonság tagjai által birtokolt földeket 1364 szeptemberében adományul kérte és kapta I. Lajos királytól a Szatmár megyei Vasváriból származó Fekecs Miklós és testvére, mivel azt állították, hogy azokon várnépek élnek. Az addig békében élő Megyeri, Vasmegyeri, Péci és Rádi családok ellentmondtak az iktatásnak azzal, hogy ők nem várnépek, hanem várjobbágyok. Az első, a Megyeri és Rádi rokonság számára vereséggel végződő per 1366-ban ért véget. De mivel a későbbi események alapján nem sikerült mindent birtokba vennie a Fekecs családnak, 1371-ben újabb pert indítottak, amely két év múlva ismét a győzelmükkel zárult. A várjobbágyok azonban 1377-ben ellentámadásba lendültek és bepanaszolták Fekecs Miklóst azon a címen, hogy jogtalanul elfoglalta birtokaikat. A harmadik perben a következő évben, 1378 végén, egy közel háromszáz fő részvételével lezajlott földeskü révén a bíróság végül a Megyeri és Rádi családok javára döntött. A szerzők e történéseket követik végig: előbb a három per menetét, majd a várjobbágyok eskütársainak személyét ismertetik. A következő két fejezetben a pereskedés során bemutatott oklevelek magyar nyelvű regesztáját, majd a latin nyelvű szövegüket – köztük a Megyeriek példányát – közlik. Az események követhetősége érdekében összeállították a perben érintett családok és rokonságok családfáit is. A kötet utolsó részében az egész munka kiindulópontjául szolgáló Megyery család levéltárának 1526 utáni történetéről olvashatnak az érdeklődők.A szerzők ugyanitt közzéteszik a 18. század első felében a család tulajdonába visszakerült oklevelekről készült tartalmi ismertő jegyzék (elenchus) szövegét, illetve a középkori levéltárukból megmaradt és 2017-ben a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg (Vár)megyei Levéltárába került további négy oklevelet is.

 

A kötet elérhető online, illetve nyomtatott formában a kutatócsoport székhelyén, a Pest Vármegyei Levéltárban.

 

Utolsó frissítés:

2023.07.13.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges