Várják az érdeklődőket a harmadik Hungarika workshopra

2024.04.22.
Érdekes és izgalmas előadásokkal, programokkal készül a Hungarika workshopra a Magyar Nemzeti Levéltár. Az eseményen lehetőség lesz a külföldi levéltári hungarika kutatások legújabb eredményeinek bemutatására, a jövőbeli feltárások tervezésére, összehangolására és a kutatók közötti tapasztalatcserére egyaránt.

Május 8-án 10 órától, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Hungarika munkacsoportja és az intézmény Tudományos Igazgatósága harmadik alkalommal rendezi meg a Hungarika workshopot. A Bécsi kapu téri palota kiállító- ás konferenciatermébe szervezett rendezvény lehetőséget nyújt a külföldi levéltári hungarika kutatások legújabb eredményeinek bemutatására, a jövőbeli feltárások tervezésére, összehangolására, a kutatók közötti tapasztalatcserére, a témával kapcsolatos ismeretek bővítésére. A rendezvényt a Magyar Levéltárosok Egyesülete a Nyitott Levéltárak 2023/2024 évi országos rendezvénysorozatában támogatja.

Az eseményen köszöntőt mond Szabó Csaba, az MNL főigazgatója, Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, valamint Hernyes Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium magyar nyelvi képzésekért, diaszpóra és Balassi programokért felelős főosztályvezetője.

A konferencia délelőtti szekciójának kiemelt célja, hogy lehetőséget adjon a Külgazdasági és Külügyminisztérium által évente meghirdetett, hungarika feltárásokat támogató Klebelsberg Kuno Ösztöndíjra sikeresen pályázók és egyéb kutatók/kutatócsoportok számára, hogy bemutassák egyéni kutatásaikat. Ezúttal elősorban a szomszédos országok (Ausztria, Horvátország, Románia, Ukrajna) közgyűjteményeire irányuló hungarika-kutatásokat fogjuk feltárni.

A délutáni szekció előadói a Magyar Nemzeti Levéltár vármegyei tagintézményeinek hungarika gyűjteményét és a munkatársak témával kapcsolatos kutatásait mutatják be. Az előadásokon keresztül megismerhetjük az MNL Győr-Moson-Sopron Vármegye Győri Levéltár, a Nógrád Vármegyei Levéltár, a Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltár, a Hajdú-Bihar Vármegyei Levéltár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltár és a Bács-Kiskun Vármegyei Levéltár hungarika gyűjteményét és a levéltár munkatársainak ennek bővítésére irányuló erőfeszítéseit. Az előadásokat követően lehetőség lesz a felmerülő kérdéseket is megvitatni.

A rendezvényen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A sajtónyilvános rendezvényen kép- és hangfelvételek készülhetnek.

 

Csatolt állományok: 

Utolsó frissítés:

2024.05.10.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges