Újabb együttműködés a Magyar Nemzeti Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár között

2023.06.29.
2023. június 22-én Szabó Csaba és Rózsa Dávid, a Magyar Nemzeti Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói a Szovjet táborok magyar foglyai adatbázis bővítéséről, a Magyar Hadifogoly Híradó digitalizálásáról, valamint digitális forráskiadványok készítéséről állapodott meg, melyeket az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja által működtetett Digitális Bölcsészeti Platformon tesznek közzé.

Az együttműködési szerződés aláírása előtti megbeszélésen Szabó Csaba és Rózsa Dávid elsődleges célként a szakmai tevékenységek összehangolását, a tapasztalatok cseréjét és a tudományos kutatások összehangolását jelölték meg, különös tekintettel a hungarikakutatásra. Egyetértettek abban, hogy gyűjteménygyarapítási tevékenységek összehangolása, az intézményi adatbázisépítési feladatok ellátása körüli együttműködés, az állományvédelmi feladatok ellátásának közös optimalizálása, az intézményi digitalizálási tevékenységekben rejlő szinergiák kihasználása az intézmények közös érdeke. Szó esett továbbá a digitális forráskiadványok készítéséről és internetes közlése körüli együttműködésről, az ezekhez a területekhez kapcsolódó tapasztalatok cseréjéről, illetve az intézmények kulturális eseményeinek és rendezvényeinek összehangolásáról.

A felek együttműködés első lépéseként a levéltár Szovjet táborok magyar foglyai adatbázisának bővítéséről állapodtak meg a könyvtár Magyar Hadifogoly Híradó című anyagával. Az Országos Széchényi Könyvtár a kiadvány jegyzékeiről és számairól optikai szövegfelismeréses eljárással digitális felvételeket készít, amelyeket a saját digitális gyűjteményében történő elhelyezés mellett térítésmentesen az Magyar Nemzeti Levéltár rendelkezésére bocsát.

A digitális forráskiadványok készítése és internetes közlése témakörben folytatott együttműködés további részeként digitális forráskiadványok készülnek, melyeket az OSZK Digitális Bölcsészeti Központja által működtetett Digitális Bölcsészeti Platformon tesznek közzé.

Az aláíráson a nemzeti könyvtárból Tamásné Kovács Adrienn, a Digitális Bölcsészeti Központ (DBK) igazgatója, Mihály Eszter, a DBK igazgatóhelyettese, Mészáros Tamás, az OSZK Gyűjteménymegőrzési Főosztályának vezetője, a levéltárból dr. Farkas Sütő Ákos jogi főosztályvezető, dr. Bajusz Kata jogtanácsos, Bánki Zsolt, a Digitális Szolgáltatásfejlesztési Osztály vezetője, Szatucsek Zoltán, az Informatikai és Innovációs Igazgatóság igazgatója, valamint Hegedűs István, a Digitális Tartalomfejlesztési Osztály osztályvezetője is részt vett.

 

Utolsó frissítés:

2023.07.27.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges