Tudományos tevékenység a Magyar Nemzeti Levéltárban

2021.05.18.

Tudományos kataszter

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) vezetése az intézményi tudományos tevékenység hatékonyabb összehangolása és hasznosítása érdekében 2016-ban tudományos kataszter létrehozásáról döntött. A kataszter az MNL munkatársainak tudományos tevékenységét és kutatási területeit tartja nyilván. Hosszú távú cél az intézményen belüli kutatói tapasztalatcsere rendszeresítése, kutatási témák szerint szerveződő kutatócsoportok, illetve interaktív tudásmegosztó fórumok létrehozása. A tudományos kataszter segíti és ösztönzi az azonos kutatási témával rendelkező munkatársak szorosabb együttműködését, közös tudományos projektek megvalósítását, konferenciák és munkamegbeszélések szervezését, továbbá tematikus levéltári kiadványok megjelentését.

A 2021. február 1-jétől működő Tudományos Igazgatóság ‒ amelynek egyik feladata a tudományos tevékenységgel kapcsolatos adatok (kutatási terület, publikációk) nyilvántartása ‒ az MNL munkatársai közreműködésével frissítette a katasztert, amelynek adatai így naprakészek.

A tudományos kataszter elérhető itt.

Éves publikációs jegyzék

Az MNL tudományos munkakörben foglalkoztatott munkatársainak tudományos-ismeretterjesztő tevékenységét segíti az ún. kutatónap biztosítása. Ennek hasznosulását először 2018-ban mérték fel a 2017-ben megjelent munkákról és a megtartott előadásokról. 2021-től a Tudományos Igazgatóság a munkatársak adatközlése alapján évente összeállítja azt előző évre vonatkozó jegyzéket, amely tartalmazza a publikációkat (cikkek és könyvek), az előadásokat, az adatbázisokat, a kiállításokat, a disszertációkat is.

Az éves publikációs jegyzékek elérhetők itt.

Utolsó frissítés:

2021.05.18.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges