Trianon arcai – Már a könyvesboltokban!

2018.04.25.
Örömmel értesítünk minden érdeklődőt, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár és a Libri Kiadó közös kiadásában megjelent, Kunt Gergely, L. Balogh Béni és Schmidt Anikó által szerkesztett Trianon arcai. Naplók, visszaemlékezések, levelek című kiadvány már kapható a könyvesboltokban, illetve megvásárolható online is.

A kötet korabeli naplókon, visszaemlékezéseken és más személyes jellegű, többségükben eddig kiadatlan történelmi forrásokon keresztül mutatja be az első világháború befejezését követő impériumváltások hatásait. A történelmi Magyarország legkülönbözőbb pontjairól arisztokraták és kisemberek, nők és férfiak, felnőttek és gyermekek, magyarok és más nemzetiségűek vallanak benyomásaikról, érzéseikről, valamint arról, hogy saját személyes sorsukban milyen változásokat hozott az 1918–1920 közötti időszak. Ugyanazt az eseménysort különböző szempontokból és eltérő élethelyzetekből szemlélve olvasóink előtt izgalmas kép rajzolódik ki a Monarchia felbomlását átélő társadalomról. A kötetben közreműködött az Ablonczy Balázs által vezetett MTA-Lendület Trianon 100 Kutatócsoport hat résztvevője és Veres Emese-Gyöngyvér is. A források egykori szerzői között tanárt, püspököt, főispánt, egyetemi hallgatót, hivatalnokot, politikust, költőt, színházigazgatót, katonát, ügyvédet és földművest is találunk. Reményeink szerint kiadványunkat a téma kutatói és az érdeklődő nagyközönség egyaránt haszonnal forgathatja majd.

Kunt Gergely – L. Balogh Béni – Schmidt Anikó: Trianon arcai. Naplók, visszaemlékezések, levelek. Magyar Nemzeti Levéltár – Libri Kiadó, Budapest. 2018, 468 old.

Utolsó frissítés:

2018.05.17.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges