Tovább erősödtek a magyar-török levéltári szakmai kapcsolatok

Szerző: Schmidt Anikó
2024.06.19.
Háromnapos hivatalos látogatáson vett részt a közelmúltban Törökországban, Isztambulban a Magyar Nemzeti Levéltár vezetése. A delegáció eredményes tárgyalásokat folytatott a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetésével, és komoly szakmai tapasztalatokkal gazdagodott.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) képviseletében Szabó Csaba főigazgató, Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes és Schmidt Anikó, az MNL Országos Levéltára Magánlevéltárak és Gyűjtemények Osztályának vezetője tett hivatalos látogatást Isztambulban Uğur Ünal, a Török Állami Levéltárak Igazgatóságának vezetőjének meghívására június 10. és 12. között.

A látogatás második napján, június 11-én az intézményvezetők eredményes tárgyalásokat folytattak a 2024. évi magyar-török kulturális évad és a mohácsi csata 2026-ban esedékes 500. évfordulója kapcsán, megvizsgálva az együttműködési lehetőségeket. A felek egyetértettek abban, hogy az évfordulók kiváló alkalmat kínálnak közös programokra, illetve jó lehetőség arra, hogy a levéltárak és más közgyűjtemények felhívják a figyelmet a náluk őrzött iratanyagra.

A magyar levéltári delegációnak emellett lehetősége nyílt megismerkednie a Török Állami Levéltár Oszmán Levéltárának gyűjteményével, belső működésével, különös tekintettel a kutatószolgálatra, állományvédelemre és digitalizálásra.

Június 12-én a magyar delegáció találkozott Nil Baydarral, a Restaurálási és Levéltári Osztály vezetőjével. A szakember bemutatta a hozzájuk került iratok restaurálási folyamatait, valamint kollégája közreműködésével az intézmény állandó kiállítását.

 

Utolsó frissítés:

2024.06.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges