Színes programokkal készül március 15-ére az Országos Levéltár

Szerző: Borsodi Attila
2024.03.05.
A szabadság összeköt címmel családi napot szervez a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára március 15-én a Bécsi kapu téri palotában. A nemzeti ünnep alkalmából ismét időutazásra várják az érdeklődőket, akik izgalmas feladatokon keresztül és egy rendhagyó kamarakiállítás segítségével pillanthatnak be Petőfi Sándor és kortársai életébe, valamint az 1848–49-es év eseményeibe. A délután folyamán színdarabbal is készülnek a látogatóknak.

Elsőként 10 órától a Petőfi közössége adatbázis sajtónyilvános projektbemutatója lesz a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Bécsi kapu téri palotájában, a kiállító-és konferenciateremben, amelyet a köszöntők elhangzása után Szatucsek Zoltán, az MNL Informatikai és Innovációs Igazgatóságának vezetője és Hegedűs István levéltáros, az igazgatóság Digitális Tartalomfejlesztési Osztályának vezetője tartanak. Az adatbázisban, amelyben Petőfi Sándor ismeretségi köréhez tartozó, 200 személy szerepel, a költő kapcsolati hálóját lehet tanulmányozni.


 

Játékos feladatok

Ugyancsak 10 órakor megnyílik a nagyközönség előtt a Bécsi kapu téri épület. A családi napon a látogatók érkezéskor egy sétálólapot vehetnek át a bejáratnál, amelynek játékos feladatain keresztül ismerkedhetnek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc jeles alakjaival. A kreativitást felhasználva érdemes megfejteni a kódolt üzeneteket, és közben felfedezni a Bécsi kapu téri palotát. A játékos feladatok teljesítése mellett a Magyar Nemzeti Levéltár restaurátorai 16 óráig a nemzeti ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozással várják a gyermekeket az épület IV. emeletén levő 73-as terembe.

 

Épületbejárás szabadon

Fontos, hogy 10 óra és 16 óra között bárki egyénileg is megtekintheti a Bécsi kapu téri palotát, anélkül, hogy a játékos feladaton részt venne. Az épületbejárás remek ünnepi program lehet az érdeklődőknek, hiszen a Pecz Samu tervei alapján épült Bécsi kapu téri palotája számos csodát és érdekes apró részletet rejt. Díszes oszlopfők, nemesi családok címerei és a kor elismert alkotója, Dudits Andor falfestményei elevenítik meg a magyar történelem különböző korszakait. Érdemes megcsodálni Róth Miksa ólomüveg ablakait vagy Kőrösfői-Kriesch Laura eredeti, textilből készült térelválasztó szőnyegeit, amelyek túlélték a második világháborút.
 

Tárlatvezetések délután

Amint a 10 órakor kezdődő sajtótájékoztatónak vége, 12 órától a kiállító- és konferenciateremben az érdeklődők megtekinthetik a Petőfi közössége adatbázishoz kapcsolódó kamarakiállítást és A nemzet emlékezete – A magyar történelem mérföldkövei kiállítást, ahol tárlatvezetést tart Garadnai Zoltán főlevéltáros. A tárlatvezetések időpontjai: 13 óra, 14 óra, 15 óra és 16 óra, a programok hossza körülbelül 45 perc.
 

Színpadi előadás

Végül Szabadság, szerelem – Petőfi és Arany levelezése címmel rendkívül izgalmasnak ígérkező, lírai szituációra épített páros színpadi előadásnak ad otthont 17 órától a Bécsi kapu téri palota. A darabot, amelyet Seres Tamás rendezett, Elek Ferenc és Hajdú Steve adja elő. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, részvételi szándékukat az alábbi linken jelezzék: Jelentkezés

Utolsó frissítés:

2024.03.19.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges