Rómában járt a Magyar Nemzeti Levéltár delegációja

2022.10.13.
Romában járt Szabó Csaba a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója és Mikó Zsuzsanna általános főigazgató-helyettes, ahol a Szentszéki Magyar Nagykövetség levéltáros konferenciáján vettek részt, valamint a vatikáni levéltári delegátus jelenlétében fontos levéltárközi, tudománystratégiai tárgyalásokat folytattak.

A látogatás első napján Szabó Csaba és Mikó Zsuzsanna Andreas Gottsmannal, az Istituto Storico Austriaco igazgatójával tárgyalt. A magyar fél felhívta a figyelmet a hungarika-feltárás jelentőségére, illetve felmerült egy esetleges Rómában tartandó előadás-sorozat ötlete, amely a közös osztrák-magyar múlthoz kötődő, részben-egészében szentszéki vonatkozású témákat tárgyalna. A tárgyalást követően a Szentszéki Magyar Nagykövetségen Habsburg-Lotharingiai Eduard misszióvezetőnél tett látogatást intézményünk delegációja. Szóba került a római világi levéltárakkal történő informális kapcsolatkeresés is, melyre a konferencia – a levéltári delegátus tudatos tervezésének következtében – lehetőséget adott.

Október 4-én került sor az Archivi e biblioteche come ponti. Fonti per la cooperazione archivistica tra la Santa Sede e l’Ungheria – Levéltárak és könyvtárak mint hidak. Források a Szentszék és Magyarország között levéltári együttműködéshez című tudományos konferenciára, amelynek alapötlete Tóth Krisztinától, a közelmúltban kinevezett magyar vatikáni levéltári delegátustól származott. Az elképzelést a tanácskozás főszervezőjeként, Magyarország szentszéki nagykövetsége karolta fel. A konferencia előadói bemutatták a szentszéki magyar kutatások jelentőségét a fogadó állam képviselői előtt, illetve megismertették a hallgatóságot azzal, hogy a magyar történelem miként kapcsolódik a római katolikus világegyház történetéhez. Az esemény második előadója Szabó Csaba volt, aki a hungarikakutatások fontosságáról és a levéltári delegátusok szerepéről beszélt.

Október 5-én Ugo Taraborrelli az Apostoli Penitenciária Történeti Levéltárának igazgatója az intézmény épületében és raktárában kalauzolta végig delegációnkat. A látogatás során szó esett az intézményi digitalizációról: Taraborelli a magyar digitalizációs eredményeket megismerve elismerését fejezte ki. Az igazgató elmondta, hogy ők maguk is nyitottak erre, igaz, egyelőre kevés ilyen jellegű kérést kaptak. Az igazgató úr ígéretet tett, hogy a magyar kutatók számára a Levéltári Közlemények egyik következő számában bemutatja a levéltárát.

Egy nappal később Johan Ickxel a Pápai Államtitkárság Történeti Levéltárának igazgatójával történt megbeszélésen szóba került a katolikus egyház zsidómentő tevékenységét tartalmazó fondok magyar vonatkozásainak közös feltárása, melynek eredménye egy tudományos forráskiadás lehet. Ickx úr kilátásba helyezte, hogy a projekt eredményes befejezését követően lehetőséget lát a jelenleg még zárolt Mindszenty anyagok megnyitására is. A dokumentumok felhasználására számos lehetőség kínálkozna, esetleg a szélesebb közönségnek szóló tudományos ismeretterjesztő filmet is lehetne rendezni a magyar bíboros hányatott életéről.

 

Fotók: Magyarország Szentszéki Nagykövetsége
Készült dr. Tóth Krisztina feljegyzése alapján

 

Utolsó frissítés:

2022.10.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges