Rendkívül népszerűek a Levéltár törökös tematikájú kiállításai

Szerző: Schmidt Anikó
2024.07.22.
Kifejezetten nagy érdeklődés kíséri a Magyar Nemzeti Levéltár, illetve az intézmény iratanyagához kapcsolódó törökös tematikájú kiállításokat a magyar-török kulturális évadban. A tárlatok több helyszínen, itthon és Törökországban várják az érdeklődőket.

A Konstantinápoly Budapesten című kiállítás, amely a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Országos Levéltára (OL) Magánlevéltárak és Gyűjtemények Osztályán a térkép- és tervtárban őrzött Gerster Kálmán tervrajzain alapul, május 31. és november 3. között tekinthető meg Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A Konstantinápoly elnevezésű mulatónegyed könnyűvázas épületeit megörökítő tervrajzok mellett számos más közgyűjtemény anyagát is felvonultató impozáns tárlatot korábban bemutatták már Isztambulban, a Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban, illetve Budapesten, a Gül Baba Türbében is.

A szultán fotóalbuma című, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvánnyal közös kiállítás az MNL OL Magánlevéltárak és Gyűjtemények Osztályának családi levéltárai között őrzött Festetics család oszmán fotóalbumának isztambuli panorámaképeit mutatja be. A felvételeket a szultán hivatalos fotósai, az Abdullah fivérek készítették az 1860-as években. Az Abdullah album fotóiból készült tárlat a Gül Baba Türbe után június 28. és szeptember 15. között Szigetváron, a Zrínyi vár Szulejmán dzsámiban látható, októberben pedig Pécsen, a Jakováli Hasszán dzsámiban állítják ki az International Seasons rendezvénysorozathoz kapcsolódóan.

Mindeközben a Magyar Nemzeti Levéltár saját kiállítása, A befogadó állam (Misafirperver Bir Devlet) is rendkívül népszerű Törökországban. Isztambul után (Liszt Intézet-Magyar Kulturális Központ) az Oszmán Birodalomba és Törökországba irányuló nagyobb magyar emigrációkat és kiemelkedő történelmi jelentőségű szabadságharcosokat bemutató, három nyelven (magyar, török és angol) is elérhető tárlat június 14-én Rodostóban, a Csáky házban nyílt meg újra a Cseresznye Fesztiválhoz kapcsolódva.

 

Utolsó frissítés:

2024.07.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges