Nyomot Hagytak | Finisszázs

2018.05.25.
Első, nagyszabású kiállításunktól 2018. június 8-án, pénteken zenés finisszázzsal búcsúzunk, amelyre sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A Magyar Nemzeti Levéltár Nyomot Hagytak | Évszázadok – Személyiségek – Aláírások című, egyedülálló, hét évszázad aláírásait és eredeti iratait bemutató kiállítása hamarosan átadja helyét egy új időszaki kiállításnak.

17.00 órakor a vendégeket Németh László Sándor, a kiállítás kurátora és Horváth Zita felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszönti. Ezután Gerlóczy Zsigmond zongoraművész játszik, majd 17.30-tól A kurátor vallomása címmel pezsgőzéssel egybekötött szubjektív kurátori tárlatvezetésre invitáljuk az érdeklődőket. A program ingyenes.

 

A kiállításról:

Az aláírás maga az ember. Az ember, aki aláírásával jelzi, hogy egyetért mindazzal, ami a papíron áll, és hogy sajátja volt a döntés, amihez hozzájárult kézjegyével. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának interaktív tárlata egyedülálló gyűjteményének eredeti irataival mutatja be az az aláírás hitelesítő szerepét, valamint azokat a kiemelkedő eseményeket és személyiségeket, amelyek és akik befolyásolták hazánk történelmét, kultúráját és fejlődését a 14. század közepétől egészen a 20. század végéig.

A látogatók eredeti formában láthatják Mátyás király saját kezűleg aláírt okiratát, Dobó István ostrom utáni jelentését vagy éppen gróf Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú megrendítő búcsúlevelét.

A közelmúlt történelméből pedig olyan nagy-hatású világi és egyházi vezetők, valamint zseniális művészek kézírását böngészhetik testközelből, mint Ferenc József, Tisza István, Ady Endre, Albert Einstein, Bartók Béla, Kádár János és II. János Pál pápa.

A tárlatot angol és magyar nyelven megtekinthető kisfilmek és panorámavetítés kísérik. A mozgóképes összeállítások izgalmas betekintést nyújtanak a magyar történelem meghatározó szereplőinek eddig kevéssé ismert hivatali életébe és mindennapjaiba is.

 

További információk a kiállításról:

http://mnl.gov.hu/nyomothagytak

https://www.facebook.com/nyomothagytak/

Facebook-esemény: Nyomot Hagytak | Finisszázs

Utolsó frissítés:

2018.06.11.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges