Népszerű személyiségek családtörténetét mutatja be a Családfamesék

Szerző: Borsodi Attila
2023.11.17.
Családfamesék címmel új sorozat indult a közelmúltban az M5 kulturális csatornán, amelyben a nézőket a családfakutatás technikáiba, rejtelmeibe avatják be egy-egy ismert személy példáján keresztül. A csatorna a műsor készítése kapcsán együttműködik a Magyar Nemzeti Levéltárral, a közös munkáról és annak gyümölcseiről Ritter Györgyöt, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára főlevéltárosát kérdeztük.

- A közelmúltban a Családfamesék című sorozattal bővült az M5 kulturális csatorna műsorkínálata, amelyet november 5-től heti rendszerességgel láthatnak a nézők. Milyen szerepe van a közös munkában a Magyar Nemzeti Levéltárnak?

- Az MTVA, egy produkciós iroda és a Magyar Nemzeti Levéltár közös programjáról beszélhetünk. Az MTVA azzal keresett meg minket, hogy tudnánk-e a produkció háttérintézményeként szolgálni? Felkértek egy produkciós céget, majd Germuska Pál történész, levéltáros felügyelete mellett összejött egy csapat Csányi Gábor, Hegedűs István András, Sunkó Attila, Sávolyné Nagy Erzsébet és Zetkó Éva részvételével. Ők kutatnak, magam pedig kiegészítő ember vagyok. Kiegészítem, pontosítom a narrációt, a szinopszist és a kutatási eredményeket. Próbálom keresni, hogy mi az, ami hiányzik az anyagból, mit kell még beletenni, és mi az, ami képernyőképes.

- A Családfamesék sorozatban a családfakutatási módszereken túl ismert hazai emberek személyes történeteibe kapnak betekintést az érdeklődők. Ki választja ki a sorozat epizódjainak szereplőit?

- Az MTVA leadott nekünk egy listát, az ezeken található neveket elkezdtük feldolgozni. A megállapodás először hat névre szólt, az ezzel kapcsolatos munkát elvégeztük, majd elindultak a forgatások, amelyek most is tartanak. A közös munka úgy épül fel, hogy először felvesznek a szereplővel egy interjút, amiben ő beszél a családfájáról, továbbá családi anekdotákat, történeteket mesél el. Ezt az interjút a műsorvezető, Csőre Gábor jellemzően a Levéltár Bécsi kapu téri palotában veszi fel az adott epizód főszereplőjével. Mi ezzel kapcsolatban elvégezzük a kutatást, kiválasztunk egy sor érdekes történetet, adatot, amelyek közül a szerkesztő válogat. Ebben igyekszem neki segíteni. Ez alapján tovább kutatunk, így van úgy, hogy később találunk érdekes dolgokra. Így volt ez Pindroch Csaba színművésznél is, az esetében utólag kutattuk ki, hogy volt egy Baksa Márk nevű felmenője. Ő a tizenötéves háború hőse volt, aki kapott egy kopját az egyik szemébe, és így élt még egy évet komoly szenvedések közepette.

- Igénybe vesznek külsős segítséget a kutatási munkában?

- Igen, nagyon jó kapcsolatban vagyunk családfakutató szervezetekkel, tőlük is kapunk segítséget, illetve köszönettel tartozunk a megyei levéltárak munkatársainak is, akik szintén hozzájárulnak ez eredményeinkhez. Hálás vagyok a kollégák rugalmasságáért és elszántságáért.

- Kik szerepelnek az első részekben?

- Az első két részben Pindroch Csaba és Reviczky Gábor színművészek családját ismerhették meg a nézők. Benkő Péter színművész lesz a harmadik rész szereplője, majd Kovács Koko István olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar ökölvívó és Kautzky Armand színművészek következnek. Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő viszont csak januárban tudja vállalni a forgatást, így a hatodik rész átcsúszik a 2024-es esztendőre.

- Lehet tudni, hogy kiknek a családjáról szól majd a sorozat következő hat epizódja?

- Ez ügyben folynak az egyeztetések, konkrét neveket azonban egyelőre nem akarok mondani. Reméljük, hogy akiket szeretnénk bevonni a műsorba, el tudják vállalni a szereplést!

- Milyen a fogadtatása a november 5-én indult Családfamesék sorozatnak?

- Ennek kapcsán van egy érdekes személyesen élményem. Amikor lement az első műsor, 25 perccel később egy számomra addig ismeretlen személy azzal keresett meg, hogy segítsek a családfája kikutatásában. E szűk félóra alatt az illető megtalálta a céges email címemet, és elektronikus levélben meg is keresett, és a tanácsaimat kérte, ez nekem komoly megerősítés. Nem volt nehéz dolgom, segítettem neki. Emellett sok más pozitív visszajelzést is kaptunk, de a műsor nézettségéről nincsenek adataink.

- Mi lehet a műsor erőssége?

- A magam részéről azt gondolom, hogy a produkció értéket teremt, és egy jól működő sorozat válhat belőle. Ebben komoly szerepe van annak, hogy ebben a műsorban nemcsak családfákat készítünk, hanem családtörténeteket is adunk, így a vázra sztorik is épülnek. S az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szereplők családjában szinte kivétel nélkül leképeződnek a különböző etnikumok, vallások és társadalmi helyzetek, kiderül a kutatásokból, hogy az egyes felmenők eltérő tájakon, akár a Kárpát-medencéből is kilépve szerteágazó foglalkozást űztek. S ezek alapján nagyon sokat tudunk mesélni az embereknek, és számtalan információnak tudunk mélyebb értelmet adni, ami a műsort egyedivé teszi.

 

Interjú az M1 Televízió Ma reggel című műsorában Szabó Csaba főigazgatóval:

 

Az eddigi adások visszanézhetők a Médiaklikk oldalon:

 

Családfamesék: Reviczky Gábor családfája

 

Családfamesék: Pindroch Csaba családfája

 

Családfamesék: Benkő Péter családfája

 

Családfamesék: Kovács "Kokó" István családfája

 

Családfamesék: Kautzky Armand családfája

 

 

 

Utolsó frissítés:

2023.12.21.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges