Népszerű helyszín volt levéltárunk az idei Múzeumok Éjszakáján

2021.07.01.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára 2021-ben is csatlakozott a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, amely idén június 26-án került megrendezésre. Külön öröm, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly csak az online térben megrendezett eseményt követően idén már látogatókat fogadhattunk Bécsi kapu téri épületünkben.

A jelenleg is életben lévő korlátozások miatt ugyan elmaradtak a raktárséták, azonban az iratbemutatók nem: ezúttal négy témához kapcsolódóan mutattak be az érdeklődőknek korabeli dokumentumokat kollégáink a Lovagteremben és a kutatóteremben. Hagyományos módon népszerűek voltak épületsétáink, illetve tematikus vársétánk is. A jelenleg érvényben lévő járványügyi megszorítások miatt programjainkon csak előzetes regisztrációt követően lehetett részt venni. Ez alól kivételt képezett A nemzet emlékezete – a magyar történelem mérföldkövei című kiállításunk, amelyet regisztráció nélkül tekinthettek meg a betérő, idei Múzeumok Éjszakája programsorozatra érvényes karszalaggal rendelkező látogatók is.

Ezúttal az Anjou-bástya felől látványos installációval vártuk az érdeklődőket, továbbá különleges kültéri programmal is vártuk látogatóinkat: a levéltár hátsó udvarán mutattuk be a munkatársunk, Ekler Péter könyvtárvezető és Zsoldos Endre, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet tudományos főmunkatársa által jegyzett Csillagászat Mátyás király korában című könyvet. A bemutatón részt vevők egy kvíz sikeres kitöltését követően nyerhettek egy példányt a kötetből. A bemutatóról hamarosan külön cikkel jelentkezünk.

Idén 336 fő regisztrált programjainkra, illetve további 244 érdeklődő tekintette meg a kiállításunkat, így összesen 588 látogató tisztelt meg minket érdeklődésével. Bár az előző évekhez képest ez a szám visszaesésnek tekinthető, azonban az érdeklődők kedvét a járványügyi korlátozások sem vették el, hogy részt vegyenek programjainkon. Sőt, az érdeklődés olyan nagy mértékű volt, hogy az eredetileg tervezett csoportlétszámokon változtatunk kellett menet közben, hogy a látogatók bejussanak programjainkra. Ezért a koronavírus-járvány miatti lezárások feloldása utáni első nagy rendezvényünk kifejezetten sikeresnek nevezhető.

Fotók: Lantos Zsuzsanna (MNL)

Utolsó frissítés:

2021.07.30.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges