Mindannyian építkezhetünk az ünnepekből

Szerző: Borsodi Attila
2023.12.24.
Rohanó világban élünk – ezt halljunk mindenhol. Úgy hiszem, ezt a megállapítást tényszerűen mindannyian elismerjük, nem is nagyon tehetünk mást. Más kérdés, hogy erre a helyzetre eltérő módon reagálunk. Sokan teljes mellszélességgel részt vesznek a rohanásban, és „haladnak az árral”, mások a parthoz közelebb, időnként kapaszkodókat keresve araszolnak előre, esetleg egy-egy szigeten meg is pihennek olykor. Néhányan pedig megpróbálnak szembe menni az árral, de ezek a kísérletek lemondásokkal járnak, és nem ígérnek könnyű sikert. A döntés mindig a mi kezünkben van.

A Magyar Nemzeti Levéltárban olyan kiváló szakemberek végzik munkájukat, akik, bár keményen dolgoznak, átadják a fősodorban való száguldás lehetőségét másoknak. Leginkább azért, mert a több tíz- és százéves dokumentumok gondozása, feldolgozása eleve kizárja a rohanást. A kapkodás a munka minőségének rovására menne, másrészt a sietség könnyen kárt tehetne az értékes iratokban, márpedig a Levéltárban dolgozók éppen az értékek védelmére tették fel az életüket. Az ugyanakkor mégiscsak igaz, hogy az ünnepek közeledtével a legtöbb kutató is lassít, némileg hátat fordít a hivatásának, és egy röpke időre elsősorban önmagára, a családjára koncentrál. A kutató, a levéltáros is ember, nagyon sok édesapa, édesanya, nagymama és nagypapa dolgozik az intézményben, a fiatal kollégák pedig szüleikkel élnek szeretetközösségben, így mindannyiukra szüksége van a családjuknak, pláne az ünnepeken, kiváltképp karácsonykor.

Amikor ezek a sorok megjelennek, a Magyar Nemzeti Levéltár minden munkatársa már a jól megérdemelt szabadságát tölti, pihen, építkezik az ünnepből testileg és lelkileg. Mostanra többnyire mindenki elcsendesedett, és ki-ki a világnézetének megfelelően adja át magát az ünneplésnek, amire mindannyiunknak nagy szüksége van. Már csak azért is, mert aki tud és képes ünnepelni, az utána, évközben a munkáját is másképp végzi.

Kívánunk a Levéltár minden dolgozójának és az intézményünk életét nyomon követőknek áldott karácsonyi ünnepet!

Utolsó frissítés:

2024.01.12.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges