Megjelent az ArchívNet legfrissebb száma

2016.03.22.
Megjelent a Magyar Nemzeti Levéltár 20. századi forrásokat bemutató online folyóirata, az ArchívNet 2016. évi első száma. Benne: A királydráma utolsó felvonása, IV. Károly visszatérési kísérletei; Méhészek a pácban, a Sóskúti Méhészeti Egyesület ellen elrendelt ÁVO vizsgálat; sebesültszállító írnokként a Donnál, Tumbász Gyula karpaszományos tizedes harctéri naplója; Kirekesztett beolvadás, a cionisták válasza az első zsidótörvényre; A Chandler Hale jelentés 1915-ből, egy internálótábor Angliában.

Fiziker Róbert

A királydráma utolsó felvonása

„IV. Károly visszatérési kísérletei – az azokat kísérő káosz, zűrzavar és sikertelenség ellenére is – a 20. század legizgalmasabb fejezetei közé tartoznak. 1921-ben szabályos hatalmi harc zajlott le Magyarországon, amelynek során a felek nem azonos feltételekkel és eltérő eszközökkel küzdöttek céljaik eléréséért. Ennek a párviadalnak – a szakirodalomban is általában csupán néhány mondatban elintézett – epilógusát levéltári dokumentumok segítségével mutatjuk be.”

 

Keresztes Csaba

Méhészek a pácban

„A Sóskúti Méhészeti Egyesület ellen elrendelt ÁVO vizsgálat megállapította, hogy a vezetőségi tagok túlnyomó többségében jobboldali beállítottságúak, az iskolák államosítása ellen foglaltak állást, egyik tagja pedig a nyilaskeresztes pártnak volt tagja.
Az egyesület demokratikus szellemben való működése a tisztikarral biztosítva nincs. Javaslom az alapszabály láttamozásának megtagadását.”

 

Molnár András

Sebesültszállító írnokként a Donnál
Tumbász Gyula karpaszományos tizedes harctéri naplója,

„Az oroszt nem sikerült megállítani. A 7. hadosztály teljesen elpusztult. Előttünk nincs magyar csapat. Mindenki azonnal meneküljön, ahogy tud. Őrült iramban pakoltunk. A kórház már kora reggel elindult. A legszükségesebb dolgokat felraktuk a kocsikra, ami ottmaradt, azt felgyújtottuk. Az orosz sítalpasok már csak 2 km-re voltak tőlünk, mikor teljes gázzal kifutottunk a faluból. A kórház egész felszerelését otthagyta, 20 000 emberre való élelmet gyújtott fel.”

 

Pécsi Tibor

Kirekesztett beolvadás
A cionisták válasza az első zsidótörvényre

„Bizonyos az, hogy a magyar zsidóság egyes, igen széles rétegei számára […] a kivándorlás nem jelenthet gyakorlati megoldást. […] De a fiatalabb generációval kapcsolatban is megfontolandó: vajjon helyes-e, szabad-e a pánik-hangulatban levő tömegeket a nagyvilágba kiengedni? Bizonyos, hogy nem szabad. Kell és a magyar zsidóság erőfeszítése kétségkívül meg is fogja találni azokat az eszközöket, amelyekkel a változott tendenciák dacára életlehetőség nyílik olyan széles rétegek számára, amelyek ma a legnagyobb bizonytalanságban néznek a jövő elé.”

 

Somogyi László

A Chandler Hale jelentés 1915-ből
Egy internálótábor Angliában

„Látható, hogy a parancsnokság erőfeszítéseket tesz, hogy olyan változatossá tegye az étkezést, amennyire csak lehetséges. A konyha, a pékség, a kantin és a mészárszék kiválóak. Van egy szárító szoba, ahol ágyneműt, ruházatot, de még a sátrakat is kiszárítottak nedves időjárás után. A latrinák szokatlanul jók; a folyó ügyek elvégzésére valók sok hotelt felülmúlnak. Tisztán vannak tartva. Hideg és meleg folyóvizet adó porcelán mosdókagylók nagy számban találhatók az épület különböző részein.”

 

Utolsó frissítés:

2016.04.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges