Megjelent: A magyar honvédelmi igazgatás története, 1945–1990

2020.04.24.
Hagyományteremtő jelleggel jelent meg a Magyar Nemzeti Levéltár első digitális kötete, amelyet Germuska Pál, intézményünk országos levéltári főigazgató-helyettese, valamint Horváth Miklós, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára jegyez az 1945-1990 közötti honvédelmi igazgatás témájában.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára már több alkalommal otthont adott közigazgatástörténeti konferenciáknak, ezúttal pedig egy „rokon” szakterületről, a katonai igazgatásról jelent meg összefoglaló munka, amelynek középpontjában az 1945-1990 közötti időszak áll. A szerzők négy fejezetben három témakört mutatnak be részletesebben: a honvédelem irányításának legfelsőbb szintjét, a fegyveres erők mozgósításához, kiegészítéséhez, valamint a közigazgatás és a gazdaság háborús időszakban való működtetéséhez kapcsolódó igazgatási feladatokat, valamint a gazdaság felkészítését, az ipari kapacitások, a közlekedés és a hírközlés háborús körülmények közötti fenntartását célzó szabályozásokat, tevékenységeket.

Germuska Pál és Horváth Miklós elektronikus könyvét gazdag dokumentummelléklet teszi teljessé, amely a vizsgált korszak honvédelmi irányításának béke- és háborús időszaki ügyrendjeiből, a mozgósítási alapelvekből és a háborús felkészülést bemutató beszámolókból ad közre válogatást. Nemcsak után-közölt, sok esetben korábban szigorúan titkos minősítésű dokumentumokat olvashatnak itt az érdeklődők, hanem olyanokat forrásokat, amelyek most kerülnek először publikálásra.

 

A könyv az alábbi linken érhető el online: GERMUSKA PÁL–HORVÁTH MIKLÓS: A MAGYAR HONVÉDELMI IGAZGATÁS TÖRTÉNETE, 1945–1990

 

 

 

 

Utolsó frissítés:

2020.05.22.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges