Március 15. az MNL Országos Levéltárában

„Felelős minisztériumot Buda-Pesten” – Eötvös, Kossuth, Széchenyi nyomában
2017.03.08.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára március 15-én ismét kalandos időutazásra várja a látogatóit, melynek során bepillanthatnak az első felelős magyar kormány, és a minisztériumok életébe. Megismerkedhetnek a hadügy, a pénzügy, a belügy, a közlekedési és vallás és közoktatási minisztérium munkájával játékos formában. Az érdeklődőknek, családoknak személyleírások segítségével meg kell keresniük a korszak legfontosabb szereplőit, kódolt üzeneteket kell megfejteniük, és kreatív tudásukra is szükség lesz.

1. állomás Kormányhivatal
A látogatók összeállítják az első felelős magyar kormány tagjainak névsorát minisztériumonként levéltári források segítségével.

2. állomás Belügyminisztérium
Találd ki! Társasjáték formájában, a forradalom és szabadságharc szereplőit kell, jellemző tulajdonságaik alapján beazonosítani, felismerni, kitalálnia a gyerekeknek.

3. állomás Pénzügyminisztérium
A Kossuth bankók segítségével a gyerekek matricákat vásárolhatnak, melyet egy reformkori  képbe a megfelelő helyre illesztve összeállítják egy korabeli család képét.

4. állomás Vallás és közoktatásügyi minisztérium
A gyerekeket kreatív feladatokra „oktatják” restaurátoraink: a lányok naplót készíthetnek, nemzeti színű gyöngyből karkötőt fűzhetnek, a fiúk: könyvjelzőt és kétkéményű korabeli gőzhajót, kiszászlót hajtogathatnak színes papírból.

5. állomás Hadügyminisztérium
A szabadságharc jeles szereplőjének leveleiből néhány szó kimaradt, az eredeti kéziratokat elolvasva kell pótolniuk a hiányzó részeket a vállalkozó kedvűeknek, csak így lesz kerek egész az üzenet.

6. állomás  Közmunka- és közlekedésügyi minisztérium
Lánchíd társasjáték: dobó kockás társasjáték segítségével kell átjutni a Duna egyik partjáról a másikra, mindeközben a játékosok megismerik a Lánchíd történetét.

7. állomás Ügyfélszolgálat
A Nyomot hagytak kiállítás anyagának megtekintése, különös tekintettel az 1848-as anyag ismertetésével. (óránkénti tárlatvezetéssel)

A rendezvény alatt az intézmény őrizetében lévő eredeti 1848/49-es miniszterekhez és minisztériumokhoz kapcsolódó iratokat az adott állomáson elhelyezett tárlókban tekinthetnek meg a látogatók.

Az esemény Facebook-oldala: Március 15. az MNL Országos Levéltárában

Utolsó frissítés:

2017.03.16.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges