"Emlékezzetek róla, ha újra csatára keltek!"

Beszámoló az MNL Országos Levéltára március 15-i programjáról
2019.03.20.
Idén is több mint kétezer látogató volt kíváncsi a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának március 15-i programjaira.

A szeles és esős idő ellenére, hasonlóan a tavalyi évhez ismét nagy számú érdeklődő látogatta meg a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Bécsi kapu téri épületét, ahol minden korosztály találhatott maga számára érdekes elfoglaltságot, látnivalót.

Fotó: Varga Máté /MNL OL

 

Az „Emlékezzetek róla. ha újra csatára keltek!” című programon részt vevők a bejáratnál kapott katonakönyvvel rukkolhattak be az 1848–1849-es szabadságharc seregébe, majd öt helyszínen oldhattak meg játékos feladatokat. A kiállítóteremben berendezett első állomáson a levéltár „Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek” elnevezésű kiállításának tematikájához kapcsolódóan oldhattak meg feladatokat, majd a következő helyszínen a korabeli honvédek egyenruhájával, felszerelésével ismerkedhettek meg a játékban részt vevők, amelyeket korhű egyenruhában járőröző hagyományőrzők mutattak be számukra. Ezt követően játékkatonák sisakjai alapján azonosíthatták be a magyar, az osztrák és az orosz egységeket, majd Than Mór ismert festményének segítségével jelölhették be a katonakönyvben található térképen, hogy hol indították meg a végső rohamot 1849. május 21-én Budavár visszafoglalásáért. Az állomásokat sikeresen teljesítők végül az ötödik helyszínen saját maguk tölthették ki leszerelési okmányukat, valamint kézműves foglalkozás keretében naplót, nemzeti színű karkötőt és tulipános kitűzőt készíthettek. A játékban résztvevők obsitként reprint Kossuth bankót és menlevelet kaptak, amely népszerű ajándéktárgynak bizonyult.
 

Fotó: Varga Máté /MNL OL

 

A program mellett maga a levéltár Pecz Samu által tervezett épülete is sok érdeklődőt vonzott. Sokan azzal a céllal érkeztek, hogy bejárják a levéltár otthonát a nyílt napon, ugyanakkor számos külföldi turistát is érdekelt az épület. A látogatók megcsodálhatták a falakat borító szekkókat, az üvegablakokat, megtekinthették a már említett „Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek” című tárlatot, valamint a különböző tárlókban korabeli dokumentumokat tekinthettek meg, az ünnepi évfordulóhoz kapcsolódóan pedig kisfilmeket nézhettek meg a kutatóteremben.

A március 15-én minket választó 2588 látogatónak köszönjük a megtisztelő érdeklődést, és szívesen látjuk őket viszont a jövő évi ünnepi programjainkon is.
 

Fotó: Varga Máté /MNL OL

 
A programról az MTVA M5 csatornája is beszámolt a Híradóban (9:28-tól).

 

Utolsó frissítés:

2019.03.29.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges