Látványos felületeken térképezhető fel Petőfi kapcsolatrendszere

Szerző: Borsodi Attila
2023.12.20.
Elkészítette a Magyar Nemzeti Levéltár Digitális Tartalomfejlesztési Osztálya azokat a programokat, amelyeket 2023 elején a Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára közzétett, a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázis kapcsán ígért. Elérhető a közösségi média imitáció, a költő kapcsolati hálójának vizualizációja és a térképes vizualizációs felületet is.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) 2023. január 20-án, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára tette közzé a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázist és a személyéhez köthető magyarországi és külföldi emlékhelyek térképes listáját. Az adatbázisok első verzióját bemutató sajtótájékoztatóján Szabó Csaba főigazgató nyitó beszédében kifejtette: a publikált adatbázisok célja, hogy közelebb hozzák a reformkort, az 1848–49-es szabadságharcot a 21. század emberéhez, és megjelenítsék a személyek történetén keresztül Petőfi Sándor életének főbb állomásait. Hozzátette: az adatbázisban közzétett iratok mindegyike szervezesen kötődik Petőfihez, így alkalmasak arra, hogy kapcsolati hálót lehessen belőlük építeni. A sajtótájékoztatón felszólalók kiemelték, hogy a publikált adatbázisok az év végére interaktívabb formában, látványos adatvizualizációval támogatva fognak megújulni.

 

Elérhető a program oldala

A januári tájékoztató óta eltelt időszakban a tervek megvalósultak. Elkészült egy közösségi média imitációs aloldal, amelybe 2-3 naponta, blogposzt-szerűen kerülnek be az adatbázisban levő iratok. Az oldal interaktivitását növeli, hogy a felhasználók kedvelhetik és megoszthatják az általuk megismert iratokat, melyek mindegyike Petőfi Sándorhoz közel álló egy-egy személyhez kapcsolódik.  Egyúttal ez a program oldala is, ahol az érdeklődők rövid leírást olvashatnak a kezdeményezésről és annak küldetéséről. Emellett innen lehet tovább lépni az Adatbazisokonline.hu oldalra, és az azon belül található Petőfi-emlékművek, Petőfi közössége, Petőfi hálózata és Petőfi térképe elnevezésű aloldalakra is.

 

Sokan kötődtek Petőfihez

Ugyancsak elkészült a költő kapcsolati hálójának vizualizációja. Ezen a weboldalon a bal oldalon fentről lefelé haladva, Petőfi Sándor születésétől a haláláig, időrendi sorrendben tüntették fel a Nemzeti dal szerzőjéhez kapcsolódó személyeket. Őket egy-egy színes kör jelöli névvel, a színek a szerint változnak, hogy az illető milyen minőségében, például barátként, pályatársként, családtagként, ismerősként, az oktatás vagy éppen a munka kapcsán kötődött Petőfi Sándorhoz. Ha pedig valaki rákattint egy színes körre, akkor megjelennek az adott személlyel kapcsolatos legfontosabb információk, egyebek mellett az, hogy mettől meddig élt, mi volt a foglalkozása, illetve, hogy hol és miként került kapcsolatba Petőfivel. A képernyő jobboldalán pedig egy térkép segítségével megmutatják, hogy a költő az élete folyamán éppen hol tartózkodott a Magyar Királyság határain belül.

 

Térképen a kapcsolati háló

Elkészült egy térképes vizualizációs felületet is, amelyen különböző ikonok jelzik azokat a személyeket, akik Petőfi Sándorhoz köthetők. Ha ezekre az ikonokra rákattintunk, akkor megjelenik az a település, ahol a költő kapcsolatba került az illetővel, emellett egy-egy fontosabb információt is megtudhatnak az érdeklődők arról, hogy milyen szerepük volt Petőfi életében. A térképbe bele lehet nagyítani, így tanulmányozni lehet egy-egy olyan településnek a környezetét, amely fontos szerepet töltött be Petőfi Sándor életében.

 

 

Utolsó frissítés:

2024.02.28.

Új hozzászólás

A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges